Прочитај ми чланак

Накратко подвили реп: Пастор одложио расправу о „Пајтићевој декларацији“

0

pajtic i pastor

(Факти)
Одложена је седница покрајинске скупштине, раније заказана за 10. април, на којој је требало да буде разматран предлог Декларације о заштити уставних и законских права Аутономне покрајине Војводине.

Њен председник, Иштван Пастор, саопштио је да је ту одлуку донео после консултовања с представницима политичких странака које чине већину у покрајинском парламенту, укључујући и договор с председником покрајинске владе Бојном Пајтићем како би се смириле политичке тензије које су о том питању настале ових дана.

Напомињући да ће у складу са скупштинским пословником заказати у наредних неколико дана седницу скупштинског Одбора за уставно-правна питања, Пастор је истакао да ће на том телу бити разматрана садржина предлога Декларације чије је доношење раније најавио Пајтић.

„Желим да створимо услове и претпоставке да смиримо тензије, да се разумемо и договоримо и да једно тако значајно питање, као што је уставно-правна позиција АП Војводине не буде предмет политичког препуцавања на начин како смо то видели претходних дана“, истакао је Пастор.

Он је нагласио да ће када све то у вези с Декларацијом буде договорено одредити датум одржавања седнице Скупштине Војводине.

„Мислим да је то једино рационално решење“, рекао је Пастор и додао да није храбар онај „ко иде главом према зиду да би доказао количину адреналина у себи, него је храбар онај који у датом моменту зна да стане и направи корак назад како би донео праву одлуку“.

Опозиционе странке у Скупштини Војводине СНС, СПС и ДС С поручили су данас у покрајинском парламенту да се не слажу с предлогом Декларације о заштити уставних и законских права АП Војводине.

Председник посланичког клуба СНС у покрајинској скупштини и председник Савета за Војводину СНС Игор Мировић рекао је да је та Декларација политички памфлет иза кога не стоје грађани Војводине и да ће посланици опозиције бити против њега.

„Није тачно, како се наводи у Декларацији, да је то став грађана Војводине. Војводина није приватна својина једне политичке партије“, рекао је Мировић на конференцији за новинаре у Скупштини Војводине, додајући да је такав став да покрајина припада једној странци довео до тога да се Декларација предлаже, како је рекао, у најтежем тренутку за земљу.

Мировић је нагласио да Декларација обилује неистинама и да је предложена са намером да одговорност за стање у Војводини пребаци на оне који нису одговорни.

„Највећу одговорност за стање у Војводини сноси покрајинска влада која је уништила све чега се дохватила“, казао је Мировић, истичући да 10. април није добар датум за одржавање седнице на којој би се расправљало о једној таквој теми јер је „симболика тог датума ужасна“.

Мировић је нагласио да се СНС залаже за пуну аутономију Војводине у складу са Уставом.

Председник Покрајинског одбора СПС-а и потпредседник те стране Душан Бајатовић такође је Декларацију назвао политичким памфлетом, истакавши да је лоше што се она предлаже у моменту када државни врх решава питање Косова и Метохије.

„Можда се овом декларација могу објаснити приче о нечијим сепаратистичким намерама, а можда су неки оценили да им је боље да буду оптужени за сепаратизам, него да се расправља о њиховој одговорности за ситуацију у Војводини“, рекао је Бајатовић, додајући да аутори Декларације желе да се представе као једини представници грађана Војводине, а то нису.

„Ако је неко против аутономије и наноси штету аутономији Војводине, онда је то ова Декларација“, истакао је Бајатовић и нагласио да се изазивањем сукоба између Покрајине и Републике не може оправдати пропаст идеје о фунцкионаној аутономији Војводине.

„Актуелна власт у Војводини је уништила све оно што је чинило функционалну аутономију као што су Фонд за капитална улагања или развојна банка Војводине“, казао је Бајатовић, додајући да „аутори памфлета не желе никакав дијалог и само желе тучу између Београда и Војводине“.

Он је рекао да актулена власт у Војводини има легитимитет, али нема легалитет, истичући да се СПС залаже за аутономију Војводине у оквру Устава и закона Србије.

На питање како коментаришу изјаву председника Србије Томислава Николића о „такозваној Влади Војводине“, Мировић је одговорио да је председник Србије „погодио праву реч“, док Бајатовић сматра да „није председник Николић владу Војводине довео да буде такозвана, већ је то сама ектуелна власт учинила“.

Председник Покрајинског одбора Д С С-а Бранислав Ристивојевић је рекао да је невероватно да када држава пролази кроз најтеже тренутке неко може да предложи овакав документ.

„Ради се о класичној замени теза. Они који не поштују одлуке Уставног суда позивају се на Устав“, рекао је Ристивојевић, истичући да „следбеници политике оних који тврде да је уставни положај Војводине угрожен, сада губе изборе на сваком кораку“ о чему, како је рекао, сведоче резултати избора у Србобрану, Апатину, Зрењанину и јучерашњи у Ковину.

Ристивојевић је казао и да они који угрожавају уставни поредак државе себе проглашавају жртвама.