Прочитај ми чланак

НАЈБИТНИЈИ АМЕРИКАНАЦ ЗА КиМ Подржао геј параду и да је било геноцида у Сребреници

0

“Србија треба да прихвати реалност и компромисе у вези са Косовом“, рекао је давне 2012. године некадашњи заменик помоћника америчког државног секретара Филип Рикер.

Исти тај човек, који је и пре седам година радио на Балкану, на њега би могао да се врати у новој улози, као шеф Бироа за европске и евроазијске послове. На тој функцији, пишу грчки медији, замениће од средине матра Веса Мичела, Американца добро познатог овдашњој јавности, који је у претходом периоду био задужен, између осталог, за односе Београда и Приштине.

У медијима му је већ додељана улога полтичара који би требало да помогне да се косовски чвор и коначно пресече.

Да ли ће Рикер и заиста бити тај који ће “погурати” случај у правцу решавања остаје да се види, али нема сумње да у амричкој администрацији важи за окретног политичког оперативца, који је дуго на Балкану и познаје политичке прилике региона, али и политичке играче. Због тога, али и због његових других ангажмана у кртизним подручјима, назван је и човеком који “завршава послове”.

Реч је, иначе, о искусном дипломати коме Балкан није непознаница, напротив. Он је 1999. године био представника за штампу америчког изасланика на преговорима у Рамбујеу о КиМ амбасадора Кристофера Хила, па је након тога био портпарол Стејт департмента, службовао је у Мађарској, био је амбасадор САД у Македонији, а од 2011. до 2013. заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, а многи су га називали емисаром некадашње америчке државне секретарке Хилари Клинтон. Осим тога, обављао је и функцију у америчкој дипломатској мисији у Милану (Италија), а био је на дужности и у Ираку.

Са српским властима имао је велики број контаката, и док је председник Србије био Борист Тадић, али и када је на његово место дошао Томислав Николић.

Тадић се са Рикером, док је био на функцији заменика помоћника државног секретара, неколико пута срео. Како су медији тада преносили, Рикеру је својевремено била изнета “у грубим цртама” суштина плана тадашњег шефа државе Бориса Тадића када је реч о Косову, као и да се показало “да постоји разумевање за четири теме на које се план ослања”: посебан статус севера Косова, заштита Срба јужно од Ибра, заштита српских светиња и културног наслеђа, и заштита имовине Срба на Косову.

Разговор са Тадићем, ручак са Вучићем

Такође, тада се разговарало и о регионалном представлљању Приштине, као и о инплементацији договора постигнутих у дијалогу Београда и Приштине. Тада је, такође, било речи и о Резолуцији 1244 Савета безбедности УН. Тадић је тада, тумачећи Рикерове изјаве, рекао да он није тражио да Београд одустане од Резолуције.

Осим са Тадићем, Рикер се током свог службовања код Хилари Клинтон састајао и председником Србије Томиславом Николићем, када је према Николићевим речима, потврђено да ће Србија сарађивати са САД, а да је Стејт дипартмент спреман да сарађује са сваком владом коју прогласи Народна Скупштина Србије.

Приликом једне од посета Београду срео се и са тада лидером СНС Александром Вучићем на ручку а, како су медији тада писали, детаљи састанка нису изношени, иако се спекулисали да је једна од тема била лобирање за велику коалицију СНС и ДС након избора 2012. године.

Управо у том периоду већ се говорило о томе да ће премијер Србије бити Ивица Дачић, па су поједини медији писали да је тадашња Рикерова посета требало да стави до знања да он баш и није пожељан кандидат, јер су им наводно сметали његова “косовска реторика”, изјаве о подели Косова…

Подједнако као и са српским властима, Рикер се састајао и са приштинским политичарима.

Подршка за Прајд

Није непознат ни став овог америчког дипломате када су у питању људска и мањинска права, па је у вези са тим 2013. године послао писмо подршке Организационом одбору “Београд прајда”, и то у име америчког Стејт департмента.

Геноцид у Сребреници је чињеница

Он је својевремено говорио и о Сребреници, рекавши “факти су факти”.

– Још 2004. Хашки трибунал је пресудио: злочини почињени против босанских муслимана у Сребреници били су геноцид. То је чињеница. То не може бити негирано. Сваки покушај да се то порекне не може порећи фундаменталну истину. И зато мислим да ми не требамо бити увучени у реторику оних који различито тумаче речи – рекао је Рикер пре неколико година.

                         ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!