Прочитај ми чланак

На ванредној конференцији за новинаре Ђилас открио зашто је потопљен Београд

0

Јако невреме захватило је прексиноћ Србију, а у Београду су се по први пут појавиле апокалиптичне сцене – реке су текле по готово свим улицама, саобраћај је услед бујице био блокиран, аутомобили су плутали а у појединим деловима града појавили су се и гејзири.

Највиши је био у Цвијићевој улици, где је из канализационе цеви шикљала вода преко пет метара у вис.

Градски челници су поново нашли оправдање у временским неприликама, истичући да је пала огромна количина воде коју канализациона мрежа није могла да прихвати. Саговорници Данаса, пак, сматрају да одговорност пре свега, сноси власт у Београду, јер годинама није улагано у канализациону инфраструктуру нити су чишћени шахтови који би требало да покупе воду.

Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде и бивши градоначелник Београда, каже за Данас да падавине јесу биле велике, али да су улице претворене у реке и језера због тога што се није улагало у одржавање система кишне канализације.

– Нови Београд је у недељу поплављен јер је престала да ради главна црпна станица код Газеле. Систем функционише тако што вода са улица одлази у кишну канализацију одакле се усмерава ка главној црпној станици за тај део града. Одатле се под притиском избацује у реку. Кад та станица не ради вода се враћа и онда добијамо језера, гејзире, поплављене улице и аутопут – истиче Ђилас. Према његовим речима, остаје нејасно на шта је отишло 314 милиона динара колико је градска власт у 2018. потрошила на одржавање кишне канализације.

– Што се тиче леве обале Дунава ту је ситуација тежа јер су инфраструктура и делови многих кућа испод нивоа реке, али смо управо зато пре 10 година изградили црпну станицу у Крњачи и почели са изградњом канализације у том делу Београда. Колико знам, после промене власти 2013. ништа даље није рађено – наглашава Ђилас. Он напомиње да су сви комунални системи у Београду у јако лошем стању јер се не улаже у одржавање „а новац се кроз фингирани профит пребацује у градски буџет“.

– Зато се распао ГСП, зимска служба скоро да не ради, град се слабије чисти јер се издваја мање новца за Градску чистоћу, током зиме су делови града остајали без грејања… У наредном периоду очекујем да ће сваким даном функционисање ових система бити све слабије и слабије – истиче Ђилас.

Драгослав Шумарац, професор Грађевинског факултета у Београду, каже за Данас да је очигледно да је ова власт, пре свега својим незнањем и нечињењем, допринела катастрофалној ситуацији након кише.

– Београд плива а штета је немерљива, не само на улицама и тротоарима, већ и на поплављеним аутомобилима. Председник Вучић је најавио инвестициони циклус од 10 милијарди евра истичући да ће се правити канализација свуда у Србији, између осталог и кишна, док Београд плива у води – наглашава Шумарац. Према његовим речима, огромна вода на улицама последица је тога што шахтови нису очишћени.

– Одводне цеви су биле запушене, зато су се стварали гејзири. Водовод и канализација не ради свој посао. Баш ових дана имамо изборе у Инжењерској комори Србије, а из Водовода су се организовали да подрже ову практично отету и подржављену Комору, уместо да раде свој посао и чисте шахтове – каже Шумарац. Као други разлог огромних поплава, наш саговорник наводи то што су градске власти сваку зелену површину претвориле у бетон.

– Ова садашња власт је кроз озакоњење дозволила да се праве бетонске зграде, сече дрвеће и шуме, све оно што може да спречи поплаве и прими одређену количину воде. Председник је обишао Београд на води, ту се сигурно излила канализација, ако не на градилиште а оно у Саву, без пречишћавања. Што се тиче екологије, ту смо на зачељу Европе што је јасно као дан, а назначено је и у извештају Европске комисије – указује Шумарац.

Владимир Радојичић из Иницијативе Не давимо Београд каже за Данас да су грађани Београда поново жртве Весића и других неодговорних појединаца на власти, који уместо да уложе средства у реализацију инфраструктурних пројеката, као што је изградња и одржавање канализационе мреже, наш новац користе за страначка запошљавања, изградњу музичких фонтана, гондола и других пројеката којима пуне џепове људима блиским власти.

– Због њихове бахатости, марифетлука и буразерских муљања поплављено је 20 дечијих вртића и 6.000 грађана је угрожено због поплаве. Последице су видљиве на сваком кораку у Београду, од потопљене Борче, Новог Београда и Земуна до „гејзира“ у Цвијићевој. Њихова кратковидост, неспособност и уништавање сваког ресурса Београда више не угрожавају само квалитет живота становништва већ су реална претња имовини и животима грађана – закључује Радојичић.

Антић: Саниране последице

Министар рударства и енергетике Александар Антић, изјавио је да су радници ЕПС-а и Електродистрибуције Србије током читаве ноћи напорно радили у изузетно тешким условима, како би у највећој мери отклонили последице незапамћеног невремена које је јуче погодило већи део Србије и територију града Београда. „Посебно је тешка ситуација била у Београду, где је услед великих падавина, један број трафостаница био поплављен. Дежурни тимови су током читаве ноћи вршили испумпавање воде и отклањање кварова, тако да у овом тренутку, сва домаћинства на територији Београда имају нормално снабдевање струјом“, изјавио је министар Антић.

Поплављен Први основни суд

Грађанско одељење Првог основног суда у Београду у току јучерашњег дана није радило због последица поплава. Према речима нашег извора, приземље зграде суда у новобеоградском Булевару Николе Тесле је поплављено, а наводно су оштећени и рачунари који се налазе у сутерену. Рочишта која су била заказана за јучерашњи дан нису одржана, а странке су то сазнале из обавештења које је било залепљено на улазу. Иако су запослени добили уверења да ће колико данас суд нормално наставити са радом, наш извор, који је видео размере штете је скептичан. В. Ј.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!