Прочитај ми чланак

НА РАПОРТ У БРИСЕЛ: Вучић и Дачић у понедељак у седиште ЕУ

0

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији 18. јула у Бриселу осим мандатара Александра Вучића, који ће бити у улози главног преговарача, чиниће и Ивица Дачић, министар спољних послова, и Јадранка Јоксимовић, министарка задужена за евроинтеграције, речено је Данасу Влади Србије.

q

Фото: Бојан Цвејић

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији 18. јула у Бриселу осим мандатара Александра Вучића, који ће бити у улози главног преговарача, чиниће и Ивица Дачић, министар спољних послова, и Јадранка Јоксимовић, министарка задужена за евроинтеграције, речено је Данасу Влади Србије.

Нисмо успели да сазнамо разлог због којег изостају ресорни министри за поглавља која ће бити отворена Никола Селаковић и Небојша Стефановић. На међувладиној конференцији ће бити отворена поглавље 23 које се односи на правосуђе и основна права и поглавље 24 које се бави правдом, слободом и безбедношћу. У Брисел би требало да отпутује и Тања Мишчевић, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ.

Евроинтеграције су током јучерашњег дана биле у главном медијском и политичком фокусу, будући да су се на скупу, на коме је представљена нова Глобална стратегија ЕУ новинарима обратили Дејвид Мекалистер, известилац Европског парламента за Србију и шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Нормализација односа Београда и Приштине не значи признање независности већ да обе стране буду у могућности да користе сва своја права, навео је Мекалистер.

„Као известилац ЕП морам рећи, с тим у вези, да нормализација односа, која се тражи, не значи званично признање, већ очекујемо да односи буду постепено нормализовани“, истакао је Мекалистер и додао да очекује напредак у наставку бриселског дијалога о питањима као што су енергетика, телекомуникације, мост у Косовској Митровици и Заједница српских општина.

Мекалистер је поновио став о нужности усаглашавања спољне политике Србије са политиком ЕУ. „Сигуран сам се да ће Београд, када буде потребно, усагласити своју спољну и безбедносну политику са Бриселом“, рекао је он.

Известилац Европског парламента за Србију рекао је да је ЕП са жаљењем констатовао војне вежбе Србије и Русије, објаснивши да је тиме ЕП покушао да сигнализира Србији да настављање дуалног приступа Русији не може да се на дуге стазе толерише. „Агресивност Русије не може да се толерише“, истакао је Мекалистер. Он је напоменуо и нужност смањења енергетске зависности Србије од Русије и у том контексту нагласио потребу за реализацијом пројекта Енергетска заједница где би свих шест земаља Западног Балкана требало да буду укључене.

Он је честитао Србији на скоријем отварању даљих поглавља, рекавши да је то нешто што је Србија одавно заслужила, а да слично мишљење деле у Паризу, Риму, Бечу и Лисабону.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се Београд труди да нађе заједнички именитељ са чланицама Европске уније, али да се тај заједнички именитељ понекад различито схвата.

– Србија неће мењати стратешки циљ – чланство у ЕУ, што подразумева прилагођавање нашег законодавства и система вредности. У наредним годинама нас чека и значајан посао постепеног усаглашавања спољне политике, али Београд мора да води рачуна о свом националном интересу што се тиче земаља важних за заштиту територијалног интегритет Србије и решења питања у којима нема подршку водећих чланица ЕУ – изјавио је Дачић.

Не може неко да гласа за вас у Уједињеним нацијама, а ви да се придружите санкцијама против те земље, рекао је Дачић, уз констатацију: „Желимо у ЕУ, али имамо различита схватања неких за нас најважнијих питања“.

У Москви знају да желимо у ЕУ, а у Пекингу мисле да ћемо бити њихови представници у Унији, изјавио је Дачић. Он је оценио да је време да се размотри оправданост НАТО бомбардовања Србије 1999, али и да то „нема везе са нашим европским путем“.

Дачић је најавио да ће данас у Суботици разговарати са шефом хрватске дипломатије Миром Ковачем. Без обзира на различите изјаве, које се понекад могу тумачити као дневнополитичке, договорено је да се после парламентарних избора у Хрватској и формирања Владе Србије настави са решавањем отворених билатералних питања, да се гледа у будућност и траже заједнички интереси, рекао је Дачић.

Дачић: Време да се испита бомбардовање СРЈ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је на испитивање одговорности и оправданости бомбардовања СРЈ 1999, након британске истраге о рату у Ираку. Специјална владина комисија у Лондону је установила да је одлука да Британија војно интервенише у Ираку заједно са САД донета без довољно чврстих аргумената. „Не треба гледати само Ирак, време је да се испита одговорност и оправданост интервенције 1999. године. Међутим, то нема везе са нашим путем у ЕУ“, рекао је Дачић.

Најављен сусрет и са Џоном Керијем

Александар Вучић је подсетио да 18. јула иде у Брисел на међувладину конференцију на којој ће са Србијом бити отворена поглавља 23 и 24 и да очекује да се тамо састане и са америчким државним секретаром ДЖоном Керијем. Србија је на европском путу, али има добре односе са Русијом, рекао је Вучић на заједничкој прес-конференцији са Милорадом Додиком.

Тахири: Унија повећала притисак на Београд

Европска унија је повећала притисак на Србију да примени споразуме постигнуте у оквиру дијалога Београда и Приштине, рекла је косовска министарка без портфеља Едита Тахири за приштински дневник Епока. Тахири је рекла да су лидери земаља ЕУ који су учествовали на самиту лидера Западног Балкана у Паризу снажно ургирали да Србија имплементира све споразуме.

Она је рекла да је Србија направила политичку блокаду за међународни позивни број, независно функционисање електропривреде Косова и отварање моста преко Ибра. Додала је да је Приштина јасно рекла да неће предузимати било шта у погледу примене споразума о Заједници српских општина све док Београд не уклони те блокаде.

Састанак и са Пајтићем

Председник Демократске странке Бојан Пајтић разговарао је са Дејвидом Мекалистером и истакао да је позитивно што следи отварање поглавља 23 и 24. Према саопштењу из ДС, Пајтић је подсетио да се за ово отварање Демократска странка залагала у разговорима са представницима Европске комисије, али и код европских социјалдемократских странака окупљених у Партији европских социјалиста (ПЕС).

„Отварање поглавља 23 и 24 значајно је јер јачају владавине права и заштиту људских права и слобода, вредности за које се ДС залаже од свог оснивања, а истовремено она онемогућавају владавину једног човека“, оценио је Пајтић. Како је саопштено из ДС, Мекалистер је у разговору подвукао значај постојања опозиције у парламентарним демократијама и нагласио да је ЕУ посвећена даљем процесу проширења.