Прочитај ми чланак

Додик: На чему би се заснивао компромис ако српски народ на Косову треба да буде понижен

0

Milorad-Dodik(Данас)

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да не зна детаље разговора у Бриселу, али било је очекивано да ће Србија одбацити арогантну политику Приштине, коју су вероватно охрабриле велике силе.

„Република Српска ће свакако остати иза одлука које доноси Србија“, рекао је Додик, поводом последње рунде преговора Београда и Приштине.

Упитан да ли верује да би у наредним данима Београд и Приштина ипак могли да постигну компромис, Додик је одговорио да му се не свиђа „компромис“ као решење у коме се његови учесници, заправо, компромитују.

„Цивилизацијски није применљиво остваривати такву врсту компромиса на тешким питањима. Какав је компромис у коме се урушавају позиције само једне стране? Србија и Срби као народ у целини понижени су када је проглашена независност Косова, што је утицало на даље формирање политике Србије. Не знам на чему би се заснивао компромис ако народ на Косову, који се понашао конструктивно, треба да дође у ситуацију да буде понижен“, рекао је Додик.

Он је казао да нема сазнања да „Београд припрема преврат“ против њега.

„Немам ту врсту сазнања. Чији би то био интерес? Интерес Србије је јака и стабилна Република Српска. С друге стране, уставна позиција РС у Босни и Херцеговини се стално урушава од Сарајева и од дела међународне заједнице. Не искључујем могућност да у Србији постоје структуре којима би одговарала таква промена у РС. Али, и то је легитимно“, рекао је Додик.

Он је истакао да су његови односи коректни с премијером Србије Ивицом Дачићем, председником Србије Томиславом Николићем и првим потпредседником владе Александром Вучићем.

„Односи су коректни у циљу обострано добре сарадње. Не постоји ништа проблематично, макар што се мене тиче. Контакти се одржавају, али сада су проређени због разговора о Косову, који су државни приоритет Србије и за то имам пуно разумевање. Крајем априла или почетком маја требало би да се одржи заједничка седница влада РС и Србије и седница Савета за спровођење Споразума о специјалним и паралелним везама РС и Србије“, најавио је Додик.

Он је рекао да су коректни и његови односи с председником Демократске странке Драганом Ђиласом.

Додик је потврдио да је добио позив да наредне недеље сведочи у Хагу на суђењу Радовану Караџићу и да је његов мотив за то представљање истине.

„Добио сам позив, а ако не бих сведочио, из Хага би ми стигао обавезујући налог. Наравно, мој мотив је и представљање истине. Многе пресуде Хашког трибунала имале су страшан призвук политике асиметрије када је реч о злочинима над Србима. Тим пресудама није задовољена правда“, казао је Додик.