Прочитај ми чланак

МУП РС чешља документацију у вези набавке кисеоника преко фирме министра Чађа

0

Припадници МУП Републике Срске данас су из Универзитетског клиничког центра РС у Бањалуци узели документацију у вези са набавком кисеоника, потврђено је из клиничког центра РС.

Из ове здравствене установе истакли су да „у потпуности сарађују са надлежним тужилаштвом и подржавају ову истрагу“.

Још су навели да је у интересу УКЦ РС да се „све обави темељно“, додавши да ће у наставку овог процеса бити отворени и транспарентни.

„Немамо шта да сакривамо. Пословна документација је на нашој страни. Најважније је да сви оболели пацијенти смештени у клиникама наше установе добију кисеоник који им је нужно потребан за преживљавање“, навели су из УКЦ РС.

Пре неколико  дана објављено је да УКЦ РС не користи медицински кисеоник, који је лек, већ само технички?!, који је купљен народним парама од фирме „ТГТ Техногас“ чији је власник бивши министар унутрашњих послова (МУП) РС Станислав Чађо у време власти Милорада Додика.

Такође је наведено да ниједна од фирми, које су испоручивале кисеоник болницама у РС, нема дозволу Агенције за лекове БиХ!

Разлика између техничког (индустријског) који је продала народу Чађова фирма и медицинског гаса је у томе што је медицински гас пречишћени гас, из којег су изоловани азот субоксид и угљен диоксид, чиме помаже у лечењу тешко оболелих пацијената. У супротном, ако се користи индустријски гас, може доћи до компликација код пацијаната у болничком лечењу. Индустријски кисеоник се углавном користи за заваривање, плинско заваривање и друге намене у индустрији,а Додиков министар Чађо га је продао народу као медицински за 1,8 милион марака (900.000 евра), од чега му је већ исплаћено из буџета 600.000 евра (1,3 милиона марака).

Из УКЦ је раније данас наведено да располажу количинама кисеоника довољним за свега десетак часова.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је од јуче у контакту са „бројним адресама оних који би могли да набаве кисеоник за потребе УКЦ РС и осталих болница у РС“.

Шеранић је бавео да су разматране три, четири опције.

„Још чекамо неке информације од правних лица којима смо се обратили, али сада не могу говорити о томе у јавности… Овде више нису у питању процедуре, већ да обезбедимо оно што је најбитније за наше пацијенте, а то је кисеоник“, казао је он за РТРС.

Аферу „кисеоник“ је покренуо Драшко Станивуковић и поднео кривичне пријаве против Радована Вишковића и Алена Шеранића, министра здравља и социјалне заштите, УКЦ РС за лечење пацијената користи кисеоник који је регистрован као техинички, а не медицински.

Милорад Додик жестоко брани Чађа и тврди да Драшко само застрашује народ, пошто Фирма „ТГТ Техно Гас“, како каже Додик, већ годинама исправно обавља свој посао. Чак Додик тврди да је „кисеоник исти као у Минхену“ јер га је лично удисао док се лечио од короне на УКЦ у мају прошле године.

Чађо признао да нема дозволу за продају кисоеника

Станислав Чађо, директор фирме „ТГТ Техно гас“, признао је Агенцији за лекове БиХ да његова компанија нема регистрацију за промет и производњу лекова у Босни и Херцеговини. Али, он истиче да његова фирма и поред тога има право да учествује (и побеђује) на државним тендерима.

„Ипак, ако се на тендер не јави фирма која има лиценцу, у обзир могу бити узете понуде осталих правних особа које немају одобрену регистрацију од Агенције за лекове?! Ово је сасвим логично, јер је потреба за кисеоником у лечењу коронавируса огромна. Још бих констатовао да смо се на тендер јавили само ми, јер смо имали задовољавајуће количине кисеоника“, написао је Чађо у образложењу Агенцији за лекове.