Прочитај ми чланак

MЛАДЕН ИВАНИЋ: Николић да се не уплиће у унутрашње прилике БиХ

0

Ivanic (BiH)

Скандалозна изјава Младена Иванића, који се понаша се као да није српски члан председништва, већ портпарол Бакира Изетбеговића! Заборавља да је Србија гарант дејтонског споразума и да председник Србије има право да коментарише ситуацију у Републици Српској.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Младен Иванић изјавио је да ће од председника Србије Томислава Николића тражити да се више не меша у унутрашње односе у БиХ. Он је оштро реаговао на изјаву председника Србије Николића да је у току акција рушења Републике Српске преко рушења Милорада Додика.

„Моја порука, када се чујем с њим (Николићем) биће не уплићите се у наше унутрашње прилике, то је наша ствар, а ми се нећемо уплитати у ваше унутрашње прилике, јер то је ваша ствар“, казао је Иванић за данашњи сарајевски Дневни аваз.

Иванић је оценио да је Николићева „отворена подршка“ председнику Републике Српске (РС) Милораду Додику „потпуно непримерена, јер значи сврставање на једну страну и неку врсту арбитрирања у односима међу политичким странкама у БиХ“.

Иванић је рекао да се још није чуо с НИколићем, али да ће му, када се с њим чује, рећи да Додик није РС.

„Понајмање је Додик тај с којим би се РС требала повезивати“, истакао је српски члан Председништва БиХ.

Он је још рекао да опозиционе странке у РС, окупљене у Савезу за промене, могу бити уз власт у том БиХ ентитету коју предводи Додиков СНСД, када је реч о кључним питањима од националног интереса, али да с том влашћу неће сарађивати у, како је нагласио, „криминалу, корупцији и економском уништавању Репубике Српске“.

Николић је изјавио да постоји план међународне заједнице да укине Републику Српску тако што ће најпре срушити власт Милорада Додика у ентитету, који се деценију жилаво опире централизацији БиХ

Иванић је навео да управо криминал и корупција, као и економско уништавање РС, карактеришу Додикову власт у РС.

Председник Србије Томислав Николић је прошле седмице дао интервјуу за Радиотелевизију РС, у којем је, како је пренела та медијска кућа, казао да постоји план за рушење Додика с власти, који је креирала међународна заједница.

Тај процес је упоредио са с рушењем Слободана Милошевића у Србији.

Информације о постојању наводног плана о рушењу Милорада Додика претходно су објавили руска агенција Спутњик и портал Искра, који је званично гласило Андићграда. О плану у претходном времену говорили су и аналитичари из РС и Србије.

(Бета, Србин.инфо)