Прочитај ми чланак

МИШИЋ: Умањивање броја људи на протесту – додатно мотивише

0

Протести у Београду одраз су чињенице да је велики број људи незадовољан егзистенцијом, политиком у земљи, оцењује новинар и спољно-политички коментатор Милан Мишић. "Из недеље у недељу број учесника расте, а води се бесмислена расправа колико је било учесника, чак и да је десет људи било задатак власти је да их саслуша", додаје.

Говорећи о претестима који се у Београду одржавају три суботе заредом, Мишић је рекао да се не слаже са поруком да је расплет могућ на улици.

„Расплет је могућ на изборима. Ипак, неизвесно је да ли ће избори бити катализатор за грађане који до сада нису излазили на изборе, да ли ће их мотивисати да учествују и да исход избора буде аутентичнији“, казао је и додао да 10 грађана Србије пет тврди да нема за кога да гласа.

Реакција власти на протесте, оцењује Мишић, конфузна је.

„Први одговор председника је био – ништа вам нећу дати. Али ако су захтев демонстраната веће грађанске слободе, нико нема право да то ускраћује.. па ни председник. Мањина чак и кад је убедљива мањина има право на свој глас“, истакао је он.

Мишић је подсетио да незадовољство властима постоји не само у Србији, већ и у другим зељмаљама у окружењу и у свету.

„Жестоки протести су били и у Француској, а (председник Емануел) Макрон их је озбиљно схватио, било их је и у Аустрији, изненађујуће протесте у Мађарској где се до јуче веровало да (Виктор) Орбан све држи под својој контролом. Свака власт дође до момента кад падне кап која прелије чашу“, рекао је новинар.

Мањина чак и кад је убедљива мањина има право на свој глас.

Говорећи о рачуницама власти о тачном броју учесника протеста, Мишић је рекао да власт покушава да умањи њихов број из потребе да умање значај протеста. „Што мање људи, мањи успех. Али то је несврсисходно, а види се по томе што су сви следећи избори све већи и већи“, казао је.

Постоји технологија мерења броја људи скуповима, каже он, али не постоји спремост да се то објективно израчуна и предочи јавности. „А то само додатно мотивише људе да изађу“, казао је.

Мишић је, коментаришући хапшење осумњичених за паљење куће новинара Милана Јовановића, рекао да нико не помиње да ли су вођене истраге о ономе о чему је он писао у Гроцкој односно о корупцији.

„То је суштина проблема, и да се ухвате налогодавци напада. Било би добро по наше друштво да се то расплете до краја“, закључио је он.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!