Прочитај ми чланак

Милош Ковић: Неко ће морати да сноси одговорност за погибију младих људи

0

Председник Покрета за одбрану Косова и Метохије професор Милош Ковић изјавио је данас да председник Србије Александар Вучић и Српска листа не могу да буду ослобођени одговорности за трагедију у Бањској.

Ковић је агенцији Бета казао да је недопустиво да јавност у Србији још не зна детаље оружаних сукоба на северу Косова који су се догодили у недељу.

„Највећу одговорност за трагична дешавања на Косову и Метохији сноси политички Запад, односно оне земље које су 1999. године бомбардовале Србију и окупирале Косово. Одговорност сноси и хулиганска власт Аљбина Куртија која повлачи потезе који нису одобрени од политичког Запада. Такође, одговорност не могу да буду ослобођени ни Александар Вучић, као ни Српска листа која извршава Вучићеве налоге“, оценио је Ковић.

Додао је да је „потпуно природно“ да Срби на Косову раде у координацији с Београдом.

„Међутим, сви ови страшни догађаји на Косову су последица и политике коју је водио Вучић. Север Косова је сада дословно окупран. Ово страдање није смело да се догоди. Сукоби у Бањској могу да приштинским властима послуже као изговор за нови талас репресија над српским становништвом. Срби на Косову више не знају шта ће им донети дан, а шта ноћ“, сматра професор.

На питање Бете, да ли је могуће да власти у Београду и представници Српске листе нису били упознати с оружаним самоорганизовањем Срба, Ковић је рекао да то у нормалној земљи не би било могуће.

„У Србији којом влада Александар Вучић све је могуће. Ми, ево већ други дан, не знамо шта се дешавало у Бањској. Док је у Бањској трајао прави рат, приштински медији су извештавали из минута у минут, а српски медији под контролом режима нису објавили ни основне податке. Програм наших медија у недељу није био баш за понос, јер су упућивали јавност да се на северу ништа не дешава иако је страдало неколико младића“, истакао је Ковић.

Казао је да је званични Београд од самог почетка сукоба знао шта се дешава у Бањској.

„Режим у Београду је очигледно покушао да сакрије од јавности крваве сукобе на северу Косова с трагичним последицама“, оценио је он.

Упитан да ли то указује да власти у Београду и Српска листа стоје иза оружаног самоорганизовања Срба, Ковић је казао да ће неко морати да сноси политичку одговорност.

„Не бих да претпостављам, али неко ће морати да сноси политичку одговорност за погибију младих људи, али и за оно што ће се тек дешавати. Положај Срба на Косову и Метохији ће бити све тежи. Срби на Косову су, нарочито од потписивања Бриселског споразума, доведени у безнадежан положај и неко због тога мора да одговара. Због свих штетних потеза које је у последњих 10 година повукла власт Александра Вучића, јасно је колика је његова одговорност за угроженост српског народа на Косову“, нагласио је Ковић.

У јучерашњим оружаним сукобима између групе наоружаних Срба и косовске полиције у селу Бањска, према досадашњим званичним подацима, погинуо је један полицајац албнске националности и четири младића српске националности.

Неколико Срба је рањено и они се налазе у болницама у Приштини и Новом Пазару.