Прочитај ми чланак

МИЛОШ ЈОВАНОВИЋ: Ђиласов став о Косову је охрабрујући

0

Неки вид укрупњавања опозиције је неопходан, али у том укрупњавању политика и идеологија не смеју бити стављене у други план.

У том смислу, изјава Драгана Ђиласа да се не сме ништа предузимати или потписивати што би подарило додатни легитимитет сецесији Косова и Метохије звучи охрабрујуће. Са њим сам се недавно састао како би разговарали о општем стању у земљи али и Београду који је архитектонски унакажен, а овлаш смо се дотакли и идеје савеза за Србију, о чему ће у будућности бити времена за разговор. У контексту крајње онеспокојавајућих и све експлицитнијих порука власти о проблему наше јужне покрајине као и све невероватнијих и недоличних јавних обраћања председника Вучића, и идеја о прелазној влади се полако намеће као тема за озбиљно размишљање – каже у разговору за Данас Милош Јовановић, председник Демократске странке Србије.

Фотографија преузета са веб портала pecat.co.rs

 

* Ко је тренутно у бољем стању, ДС или ДСС?

– За ДС заиста не знам, али што се нас тиче, константно смо на терену. Држимо трибине, подижемо одборе и заправо настављамо оно што смо започели пре београдских избора – консолидацију странке на њеном новом почетку. Радимо врло темељно, а један од разлога за задовољство је што нам прилазе нови људи попут професора ФПН Синише Атлагића, који је постао нови члан председништва. Странка је стабилна, има јасну политику и конзистентан програм са дефинисаним приоритетима. Има и верне чланове, праве ДСС-овце који су ту од оснивања странке. То је можда, уз идеологију, њено највеће богатство.

* Да ли у будућности планирате да постанете део Савеза за Србију, имајући у виду ваш недавни сусрет са Драганом Ђиласом?

– Сусрет о коме говорите више је био приватне него званичне природе и највише смо разговарали о Београду који је унакажен. Реч је о правом архитектонском масакру који постаје неподношљив јер се Београд под страховитим ударом инвеститорске урбанизације претвара у Паралију. Изгледа све јефтиније и пушта да инвеститори који, као лешинари, лутају централним градским општинама у потрази за парцелама где би могли нешто да саграде, обликују изглед града. Руши се немилице и оно што не би смело а гради се по принципу „моја машта ради свашта“… Одговорност за овакво стање данас сносе Секретаријат за урбанизам, градски Завод за заштиту споменика културе и уопште узев, актуелне градске власти. Могу само да се надам, као Београђанин, да ће сви претходно поменути као и будући градоначелник, ма ко то био, схватити о каквој одговорности је реч и под хитно предузети мере којим ће се стати на пут овом архитектонском Дивљем западу. Са Ђиласом, који за разлику од мене има одборничку групу у градској скупштини и може донекле да утиче на ствари, сам, између осталог, управо о томе разговарао. Причали смо наравно и о општем стању у земљи а овлаш се дотакли и идеје савеза за Србију, али биће времена да о томе разговарамо у будућности.

* Да ли сматрате да би Савез за Србију у једном тренутку могао да постане нови ДОС и да ли би то било добро за Србију?

– Мислим да аналогија са 2000. годином није одговарајућа. Историјски контекст је данас у много чему различит. С друге стране, већ сам рекао након београдских избора да ће неки вид укрупњавања опозиције бити неопходан али да се у том укрупњавању политика и идеологија не смеју ставити у други план. У том смислу, изјава Драгана Ђиласа да се не сме ништа предузимати или потписивати што би подарило додатни легитимитет сецесији Косова и Метохије звучи охрабрујуће. А у контексту крајње онеспокојавајућих и све експлицитнијих порука власти о проблему наше јужне покрајине као и све невероватнијих и недоличних јавних обраћања председника Александра Вучића, и идеја о прелазној влади се полако намеће као тема за озбиљно размишљање. Једино што се са сигурношћу може рећи јесте да је ситуација напросто лоша…

Нисам разговарао са Коштуницом

* Да ли сте се о политичким корацима, па и о евентуалном приступању Савезу за Србију, саветовали са бившим председником Војиславом Коштуницом или са неким од оснивача ДСС?

– Са Војиславом Коштуницом о томе нисам разговарао, а са бројним оснивачима се о политици странке и политичкој ситуацији редовно разговара јер су они део странке.

Двери засад неће у Савез за Србију

Београд – Двери засад неће у савез са Драганом Ђиласом, који ради на формирању Савеза за Србију. Иако су се лидер Двери Бошко Обрадовић и Ђилас недавно срели, како кажу наши саговорници, договор о ближој сарадњи још није постигнут. НЈихов сусрет отворио је простор за спекулације о сарадњи и евентуалном укључивању Двери у Ђиласов савез. Двери такву могућност засад демантују. Л. В.