Прочитај ми чланак

Милорад Додик: Јуначе се без покрића. Сребреница је део Републике Српске

0

БAЊAЛУKA – Сребреница jе териториjално, локална заjедница у оквиру Републике Српске, и у том погледу никакав референдум ни било шта друго неће то промиjенити, изjавио jе данас председник Републике Српске Mилорад Додик.

© Tanjug/ Раде Прелић

© Tanjug/ Раде Прелић

Процедура Уставом БиХ предвиђа да о тим питањима разговараjу два ентитета, а не никакве унилатералне одлуке било кога, обjаснио jе он.

„С друге стране, тамо у парламенту су и Срби, тако да jе то само jуначење без покрића, и у том погледу апсолутно неприхватљиво и неодрживо и неће се ни десити“, рекао jе Додик за Радиотелевизиjу Републике Српске.

Према његовим речима, веома jе jасно да jе уставним поретком предвиђена и расподела териториjе и да референдум РС о Дану Републике ниjе питање териториjе нити било шта друго везано искључиво за питање коjа су регулисана Уставом.

Начелник Oпштине Сребреница Ћамил Дураковић потврдио jе раниjе данас да ће наредне седмице бити одржан састанак, како jе казао, пробосанских политичких актера, на коjем ће се договорити детаљи инициjативе о референдуму за издваjање Сребренице из Републике Српске. 

O тоj инициjативи расправљаће се на првоj наредноj седници Скупштине општине Сребреница, рекао jе Дураковић за Aл Џазиру.

Бошњачки представници у Скупштини општине Сребреница иницираjу расправу о издваjању те општине из Републике Српске, као одговор на одлуку Уставног суда да нема препрека за одржавању референдума о Дану Републике Српске. 

Председник Додик изjавио jе у четвртак да више нема препрека за одржавање референдума у Републици Српскоj 25. септембра.

Oдлука о референдуму уследила jе након што jе Уставни суд БиХ, реагуjући на апелациjу члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, донео одлуку да обележавање 9. jануара као Дана РС-а ниjе у складу са државним уставом.