Прочитај ми чланак

МИЛО: Црногорцима је дуго наметано да воде рачуна о интересима словенске браће

0

Лидер владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) и актуелни премијер Мило Ђукановић признао је да му је бивши председник СРЈ и Србије Слободан Милошевић био најтежи политички противник.

Milo-Djukanovic-americka-am

И најтежи и најозбиљнији – одговорио је Ђукановић на једно од питања које су му уочи предстојећих парламентарних избора у Црној Гори постављају грађани на порталу ЦдМ.

Прецизирао је да му је, суштински, највећи противник политике коју заступа подељеност друштва, као последица вишедеценијског затирања црногорског идентитета и црногорских националних интереса.

– Црногорцима је дуго наметано да воде рачуна о интересима словенске браће, занемарујући потпуно наш национални интерес. Е, та борба и разјашњавање је заправо било најмукотрпније. 21. мај 2006. је потврдио да смо у томе великим делом успели, али као што видимо и ових дана, у овој изборној кампањи, анти-црногорски рестлови су и даље активни – навео је Ђукановић.

„Ја сам богат човек“

Иако смо их, каже Ђукановић, пре десет година победили, „они нас поново упозоравају да и даље морамо бити опрезни и спремни да одбранимо право да сами одлучујемо о сопственој будућности“.

Упитан да ли планира да објасни грађанима на који начин се обогатио, Ђукановић потврђује да јесте богат човек ако се, како каже, под богатством сматра оно што су суштинске животне вредности.

– Што се материјалног богатства тиче, та прича, као и многе друге конструисана је од стране мојих политичких противника. Лансирали су је брачни пар Марковић – Милошевић а касније понављали њихови идеолошки следбеници – навео је Ђукановић.

То питање се, сматра, потеже у неким тренуцима када је потребно компромитовати не толико њога лично, колико политику коју заступа.

„Институције раде независно“

А на питање да ли сматра да је бивши високи функционер ДПС Светозар Маровић једини који је злоупотребио положај и, ако сматра да није, када мисли да ће други бити приведени правди, Ђукановић каже да кривичну одговорност у, како каже, држави растуће владавине права, у одговарајућем поступку утврђују правосудни органи.

– Случај који спомињете је показао да смо успели да изградимо функционалне и независне институције, и да су оне ослобођене сваког политичког утицаја. Коначно – то је најбољи показатељ да је у нашој држави правда једнака за све. Сагласно томе – нема привилегованих. Када ће неко ко је починио кривично дело бити приведен правди, не зависи од мишљења и става премијера, већ од поступања надлежних органа гоњења и пресуде – рекао је Ђукановић.