Прочитај ми чланак

МЕДОЈЕВИЋ: Запад послао поруку Милу, тренутак искористити за радикални рез

0

Један од лидера коалиције која је на изборима у Црној Гори освојила већину, председник Покрета за промјене Небојша Медојевић изјавио је у Прессингу да преговарају са мањинским партијама (Бошњака и Албанаца) које су, како каже, добиле јасан сигнал после честитке амбасадорке САД. Додаје да им је циљ да повећају формалну, малу већину. Каже да је лидеру ДПС-а овог пута међународна заједница послала јасну поруку да не користи трикове као 2016, кад је "организовао лажни државни удар". Овај тренутак треба искористити за радикалан рез, додао је.

Председник Покрета за промјене каже да су избори у Црној Гори били нефер и недемократски, да су постојали притисци и уцене, да је било више уписаних бирача, и да је реткост да се у тим условима искаже воља грађана – да победе на начин који није забележен – „без икаквог инцидента и капи крви, иако су многи сумњали да ће то мирно да се одигра“.

Сматра да је ту кључну улогу одиграо међународни фактор, за разлику 2016. године, када су, како подсећа, „Демократски фронт и опозиција такође победили режим Ђукановића“, али је „он (Ђукановић) на изборни дан, у сарадњи са безбедносним службама, организовао лажни државни удар“ и смањио излазност за пет до седам процената и победио једва са једним послаником разлике. Овај пут је међународна заједница послала јасну поруку да му овог пута не падну на памет такви трикови и да мора да се поштује воља бирача, додао је Медојевић.

Десила се, каже, велика историјска промена, али пре свега због става САД, Велике Британије и Немачке, па „Ђукановић није посегао овог пута за арсеналом могућих инцидената као 2016“. Црна Гора је земља чланица НАТО и кандидат за улазак у ЕУ и врло је важно било да једна таква држава спроведе изборе мирно и мислим да је то то, навео је Медојевић.

У току су, пренео је, разговори са партијом мањинских народа – Албанцима и Бошњацима. „Нама је циљ да повећамо формално малу већину, код једног посланика, и како ствари иду, посебно после подршке амбасадорке САД – да је то био јасан сигнал партијама мањина да је ова Влада демократски изабрана, да неће мењати спољнополитички курс Црне Горе, да ће се борити против корупције и криминала и да би било добро да се придруже већини“, рекао је у Прессингу Медојевић.

На питање коме припадају мандати у Црној Гори, Медојевић каже да, по Уставу, припадају посланицима. Говорећи о могућности да дође до промене изборне воље на тај начин – по конституисању Скупштине Црне Горе и прегруписавањем, Медојевић каже да су са свих адреса из међународне заједнице стигле честитке о победи, тако да би „сваки такав покушај од међународне заједнице био доживљен као напад на демократију и вољу грађана“.

Ђукановић је искусан политичар, зна да прочита поруке које је добио са Запада и зна да за једну такву авантуру нема подршку, навео је Медојевић.

Упитан у ком правцу ће ићи кохабитација, Медојевић понавља да су први пут у историји Црне Горе, „мирно, на изборима, сменили једну тоталитарну власт“, и додаје да имају 15 дана да формирају Скупштину Црне Горе, да треба да се закаже конститутивна седница парламента да би се изабрало руководство парламента и да би се верификовала већина. „Наш кандидат за премијера, господин Здравко Кривокапић има већ 41 посланика, колико му је минимално потребно да тражи мандат од Ђукановића, и ми се надамо да ће бити три или четири мандата више“, наводи.

Медојевић каже да у Црној Гори неће бити класичне кохабитације. „Ово је специфична ситуација – како ће се понашати парламентарна већина и Влада према диктатору који је председник државе“, навео је, додајући да треба прво да конституишу ту већину, па да изнесу неке стратегије и идеје.

„Овај тренутак треба искористити за радикалне резове, за тотални дисконтинуитет са једним тоталитарним режимом“, навео је.

Каже да је Ђукановић оставио „бројне доказе за кривична дела“ и уколико успеју брзо да спроведу реформе и очисте тужилаштво и правосуђе од његових (Ђукановићевих) људи, да би „врло брзо био суочен са истрагама“, да би се довео у питање и његов имунитет, о ком одлучује скупштина. Додаје да ће се, међу главним питањима, поставити оно о улози Ђукановића у „злочинима, корупцији…“ Додаје да Ђукановић има лобисте и у САД и ЕУ. Сматра да он губи међународну подршку, истичући да разна међународна тела говоре да је кључни проблем Црне Горе корупција и то што имају криминалне картеле „који су повезани са службама безбедности“ и постају све озбиљнија претња и САД и земљама Европе.

Медојевић каже да је, по Уставу Црне Горе, сва власт у Влади, а да процентуално око пет посто власти отприлике има председник – Ђукановић.

Подсетио је на споразум који су потписали представници коалиције, и навео да само треба да раде на реформама и поштују спољнополитичке приоритете Ђукановићеве владе – односно да нема никаквих промена кад је у питању статус Црне Горе у НАТО-у, да нема повлачења признања Косова, нити покретања и инсистирања на идентитетским питањима. Каже да је то прихваћено и од стране српских партија, да нико није имао примедбу, да су морали да прогутају највећу жабу, како би Ђинђић рекао, и да је Русија била неутрална, „а позиција Србије врло коректна и неутрална, без неких превеликих мешања“.

Ако кренемо у борбу против криминала и корупције, имаћемо озбиљну подршку са стране
Навео је да је пред њима период када треба да раде на реформама, али и да се боре против нарко-картела, шверцовања цигарета, сиве економије и додаје да је уверен да ће одмах за то добити подршку међународних фактора.

Каже да ће ту доћи до напетих ситуација, јер „Ђукановић има велики новац и велику моћ“, али каже да оно што је стекао као утисак у комуникацијама са представницима међународне заједнице, јесте да постоји јасна жеља да се нова Влада Црне Горе помогне – уколико буде радила на реформама и уколико буде радила на демократским процесима.

Ђукановић није као Милошевић

Медојевић каже да Ђукановић није као (Слободан) Милошевић који је мислио да је изнад међународне заједнице, наводећи да се већ видело да је мирно прихватио пораз и направио прво опозиционо окупљање присталица које су се после тога мирно разишле, додајући да му то даје оптимизам да ће се транзиција власти обавити на миран начин.

Ипак, наводи, сигурно ће (Ђукановић) одговорити и неће мирно гледати на то ако се агресивно крене са отварањем досијеа, или са ревизијом кључних приватизација у којима су учествовали чланови његове породице. „Зато сам рекао да нова Влада мора те осетљиве и ризичне активности координирати са међународном заједницом. Ми морамо да демонтирамо најопаснију мафију Европе, која је имала и међународну подршку“.

Наводи да је на срећу Црна Гора мала и да се не ради о великом броју људи, додајући да се зна ко су људи који су се бавили дрогом или шверцовањем цигарета. „Информације имамо, доказа имамо доста, сада само треба да направимо једну снажну Владу која ће да ради на реформама“, додао је Медојевић.

Организовани криминал у Црној Гори није само проблем региона, већ и Европе и САД, „повезан је са службама безбедности и са Ђукановићем лично“, ту нас чека озбиљан посао, а ја већ имам озбиљан сигнал да уколико кренемо у рат са криминалом и корупцијом, да ћемо добити озбиљну подршку, навео је гост Прессинга.

Наводи да је атмосфера литија довела и до поверења у њих, иако су „службе изазивале спорадичне инциденте и прљаве ствари“, као што су била дешавања у Пљевљима.

О случају Душка Кнежевића и иницијативи Медојевића за забрану ДПС
Упитан о случају бизнисмена Душка Кнежевића, против ког се води судски поступак, Медојевић каже да има много процеса са политичком позадином, какав је и тај, и да ће нова власт урадити све да у судове дођу професионалци. Ми смо на тесту да покажемо да смо једна демократска опција, навео је. Од брзине реформи и обнове нашег уништеног правосуђа, зависиће судбина тих процеса, ми нећемо штитити никога нити ћемо прогонити икога монтираним процесима, ми желимо правну државу, рекао је. Исход ћемо оставити правосуђу, додао је.

„Не смемо дозволити да протагонисти тог контролисаног правосуђа остану на позицијама, јер онда смо, што каже народ, џабе

Ако Ђукановићеви људи остану у правосуђу, џаба смо кречили

кречили. Они ће да се реорганизују, повежу… Ђукановић је милијардер, он има довољно ресурса, с својом породицом, да купи људе, да организује, да тако кажем, неку контрареволуцију и контраудар и судбина ове земље је у рукама ове владе и ја се надам да ја и моје колеге, које се годинама боре, нећемо пропустити ову историјску прилику да од Црне Горе направимо стабилну, демократску државу“.

Медојевић је подсетио да је након Афере „Снимак“, 2013. године, када се, како каже, видело како се договарају „да прекрше Устав и законе и купују и уцењују људе“ – да је тада поднео иницијативу за забрану рада ДПС надлежним институцијама, које су морале да то пренесу Уставном суду. Каже да је још тада било правних аргумената за такву иницијативу, али да седам година не добија никакав одговор и додаје да ће се у оквиру нове Владе залагати, у складу са међународним стандардима, да се та „партија као политичко крило организованог криминала забрани“. Додао је да уз Аферу Снимак ту још има много тога – злоупотребе на изборима, затим, како каже, умешаност у криминалне радње…

Медојевић признаје да је по том питању радикалнији од својих колега из коалиције и додаје да сматра да су двехиљадите забрањени СПС и СРС – да би Србија ишла сасвим другим путем.

Каже да је то „партија коју вежу интереси, а не идеологија“ и да се зато сада појављују „прелетачи“. Сматра да ће се из те партије издвојити неке партије, али да је, како каже, ДПС завршио своју мисију.

Он наводи и да упозорава своје колеге да би толерисање једног таквог система који је 30 година био направљен „да крши људска права, да пљачка државу“ и, како каже, да омогући срастање криминала са државним институцијама, било опасно. Залаже се за отварање досијеа служби безбедности и за објављивање имена сарадника, али, како каже, не свих, него оних који су пратили опозицију, новинаре, невладине функционере… Каже да служба државне безбедности имају његов досије и да га прислушкују.

Да су двехиљадите забрањени СПС и СРС – Србија би ишла сасвим другим путем.

Процес лустрације ће очистити државне органе од оних људи који су кршили Устав и законе и у међувремену се обогатили, и залажем се да се они одстране из тих институција као непријатељи демократије, каже Медојевић, напомињући да Словенија има најбоље искуство отварања досијеа служби.

То ће можда бити најтежи рези у Црној Гори, каже. То је, додаје, његов став, став Покрета за промјене и Демократског фронта, и додаје да за сада немају консензус око тога у коалицији, али наводи да ће покушати да убеди колеге.

Ипак, каже, има много странака у коалицији и морају да праве компромисе. Ништа што он прича, каже, није услов за формирање Владе и о свему ће тек разговарати.

Црногорска мафија ризик и за Европу и САД
Медојевић каже да су оцене безбедносних професионалаца такве да је црногорски нарко-картел (који се одвојио у два картела) најмоћнији у Европи, и да представља безбедносни ризик и за Европу и за САД. Додаје да се њиме баве највеће светске безбедносне агенције, ДЕА…

Говорећи о безбедности, каже да ће ризик имати кад формирају власт и када се формирају линије за ту борбу, а крену акције чишћења њихових људи у безбедносним структурама, полицији, тужилаштву… Каже да се ради о опасном проблему, и да ће мафија сигурно планирати опасне активности, подсећајући да они имају толико велику логистику да „убијају по Украјини, Грчкој, Шпанији а да не причамо по Београду“.

Мораћемо посебно да водимо рачуна о људима који ће оперативно то да раде, истиче Медојевић, који додаје да је „предност што је Црна Гора мала и да се тачно зна ко је у службама на списку оних који се баве шверцом цигарета, или на списку шкаљарског клана“. То је предност наша – што не морамо да истражујемо ко су ти људи, али морамо да заштитимо људе (који се баве њима), додао је.

О медијима и просрпски оријентисаним партијама
Упитан о томе какав ће бити однос према медијима, Медојевић каже да су им они савезници, саборници.

„И уколико ја будем водио неку од ових линија борбе против криминала и корупције, медији ће бити саставни део тима за обнову и опоравак Црне Горе од овог што смо имали претходних 30 година. То не значи да ће да буду наши послушници или апологете“, навео је.

Говорећи о договору и споразуму, каже да се „наравно ради о великој жртви колега просрпски оријентисаних партија“ али каже да види да бирачи то схватају – да је то жртва коју су морали да поднесу, да би се кренуло у реформу, правду, да би се добили нови послови, социјална заштита, да више нема грађана првог и другог реда…

Одговорност је на нама – да се наши бирачи не осете превареним, додао је.

Сва та питања ће сигурно доћи на ред, и решаваћемо их у једном демократском окружењу, тражећи тај црногорско – српски баланс у друштву по принципу „сва права свима“, и не само кад су у питању Срби – и Албанци и Бошњаци нису задовољни, закључио је гост Прессинга.