Прочитај ми чланак

МАРТИН КОНВИЧКА: Чешка треба да буде као Србија

0

Чешки патриотски политичар Мартин Конвичка, лидер ранијих иницијатива против избеглица и ислама, основао је нови политички покрет са циљем да Чешку претвори у Србију – да Чеси живе добро и безбедно као Срби и да изађу из Европске уније и НАТО-а.

Konvicka

О оснивању новог политичког покрета названог „7. република“, Конвичка је Чехе обавестио видео-поруком на друштвеним мрежама и поздравом из Мокре Горе, која је његов нови узор и инспирација.

„Поздрављамо вас из Србије, поносне и безбедне земље која није ни у ЕУ ни у НАТО, а која је историјски била, а и сада поново јесте, бедем хришћанске Европе против експанзије ислама. Како ЕУ престаје да бележи успех, види се да је Србија успешна и да јој иде добро. Тако бисмо некако хтели, наравно боље, да буде и у нашој земљи“, нагласио је Конвичка у видео-саопштењу о новом политичком покрету.

Конвичка, иначе професор на универзитету, стручњак за инсекте, жели да промени Чешку по узору на Србију и некадашњу Прву републику, период од стицања независности Чехословачке 1918. године до споразума великих сила у Минхену 1938. године, када је дат благослов Хитлеровој Немачкој за анексију Судета и распарчавање Чехословачке у нади да ће то задовољити Хитлеров апетит и да ће се жртвовањем Чеха и Словака избећи Други светски рат у Европи.

„Нема сврхе поправљати нешто што је толико покварено. Треба земљу изградити из темеља“, истакао је Конвичка.

Мартин Конвичка одговара пред судом зато што је муслиманским избеглицама претио „да ће их самлети у коштано брашно ако дођу“.

Био је лидер неколико антимуслиманских и антиизбегличких покрета у Чешкој, откако је 2015. године избила мигрантска криза, али је, иако је изводио хиљаде Чеха на улице, на регионалним изборима доживео дебакл.

У свету се прославио када је, 21. августа прошле године, на годишњицу совјетске инвазије и окупације Чехословачке из 1968. године, изазвао панику и преплашио туристе у туристичком срцу Прага, где је организовао перформанс окупације Прага од стране Исламске државе.

Дошли су на камили и у џипу, машући црном заставом Исламске државе и почели да пуцају, због чега су туристи и становници Прага почели да беже, мислећи да је то стварни терористички напад.