Прочитај ми чланак

МАРИНИКА: Рат СНС кланова, Лончар зарађује на болеснима

0

Коментаришући одлуку министра здравља Златибора Лончара да уместо Републичког фонда за здравствено осигурање овласти Клинички центар Србије за набавку лекова, санитетског и потрошног материјала за ковид болницу у Крушевцу, потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је истакла да је реч о борби кланова унутар СНС, који покушавају да се овајде на туђој невољи и болести.

Подсетимо, портал Нова.рс је објавио да је министар здравља Златибор Лончар одлучио да се снабдевање нове ковид болнице у Крушевцу спроведе преко Клиничког центра Србије (КЦС). У документима до којих дошао портал Нова.рс, министар здравља Златибор Лончар је наложио директору КЦС Србије Милики Ашанину да његова здравствена институција предузме све неопходне мере приликом обезбеђивања лекова, санитетског и потрошног материјала за потребе новоформиране ковид болнице у Крушевцу.

Тиме је, као и приликом набавке вентилатора у Батајници, доведено у питање трансапрентност набавке. Подсетимо, набавка спорних вентилатора је, као и већина набавки медицинске опреме у Србији током епидемије потпуно нетранспарентна, и нема им трага ни на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање, као ни на сајту Агенције за лекове и медицинских средстава, тако да званично није могуће утврдити када су и како стигли у наше болнице.

Тепић за Нова.рс истиче да очигледно постоји сукоб између Лончара и директорке Фонда за здравствено осигурање Сање Шкодрић, те да се због тога директор РФЗО заобилази приликом набавки.

“Лончар има сопствене комбинације и све се ради мимо јавних набавки. Он не дозвољава било какве набавке које би ишле преко централног тендера и Фонда. Њихов сукоб је настао, пре свега, због профита и борбе ко ће узети више новца од грађана Србије”, наводи Тепић, додајући да је у питању борба кланова унутар СНС.

“Видите колико је “занимљива” борба ганг-ова унутар СНС да се овајде чак и на туђој невољи и болести у доба короне. Клинички центар Ниш је остао надлежан само за пријем особља у крушевачку “цовид” болницу, али је комплетну набавку потрошног материјала и лекова Лончар пребацио на на Клинички центар Србије. Које су овде комбинације, то за сад само Лончар зна”, објашњава Тепић.

Она је навела да је опрема која се испоручује крушевачкој болници вредна 10 милиона евра, те има информације ко стоји иза набавке.

“Моји извори тврде да се целокупна набавка ради преко главне “сараднице” Лончара- Јасне Станивук и њене компаније Магна пхармациа. Иначе, Јасна Станивук је јавности позната из информација да је са Лончарем противзаконито обезбедила посао и за опремање новог КЦ Ниш, односно кинеску компанију Синофарм коју је саветовала и за њу посредовала”, иситче Тепић.

Подсетимо, Тепић је на друштвеној мрежи Твитер објавила фотографије из ковид болнице у Крушевцу, наводећи да је она далеко од функционалне здравствене установе.

“Лифт не ради, пожарним степеницима носе сталке за инфузионе пумпе. Како ће пацијенте? Деја ву Батајница. Фали све, док се пуне џепови камариле чак и кроз 4 пута преплаћени вешерај! Каква наказност док људи умиру”, написала је она у свом твиту.