Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Стигли коначни резултати – велико НЕ промени имена, ЕУ и НАТО савезу

0

У Македонији је одржан референдум о промени имена ове државе у Северна Македонија, као и о уласку земље у Европску унију и НАТО.

Упркос досад невиђеној кампањи власти премијера Зорана Заева и невероватном притиску готово целе Европске уније, на референдум је, према подацима Државне изборне комисије, а на основу 85,71  одсто обрађених података, гласало само 36,11 одсто грађана. За промену имена гласало је 91,25 одсто грађана, док је 5,82 било против. 

Македонци су рекли велико НЕ на референдуму Зорана Заева што представља пораз ЕУ и НАТО. Још једном се показало да је политика војне неутралности политика која је најближа православном народима на Балкану, а које по сваку цену њихове владајуће елите желе да угуре у ЕУ и НАТО и усмере против Русије.

Занимљив податак да је недавно из непознатог разлога престао и да функционише интернет сајт Државне изборне комисије

Подсетимо, да би референдум био успешан било је потребно да на њега изађе 50 плус један одсто грађана, а број изашлих није чак ни досегао прогнозе стручњака.

Иначе, одмах након објављивања првих резултата о излазности, на улицама Скопља почело је славље противника референдума. 

Упркос малој излазности на референдуму, премијер Зоран Заев објавио је победу, уз упозорење опозицији да поштује резултат референдума.

„У супротном, немам другог избора него да се иде на ванредне парламентарне изборе“, рекао је Заев.

Не вреде ни Ангела, ни Столтенбер, ни Могерини

У дипломатској офанзиви за опцију на референдуму којом би се Македонија одрекла свог имена и приступила НАТО, Скопље је током овог месеца посетило неколико високих западних и регионалних представника, док од лидера ЕУ и НАТО стигао велики број порука подршке. Међу последњима је Емануел Макрон, председник Француске, који је истакао да договор са Грчком „омогућава будућност њихове земље“.

Македонију су током септембра посетили немачка канцеларка Ангела Меркел, министар одбране САД Џејмс Матис, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, британска премијерка Тереза Меј, висока представница за спољну и безбедносну политику ЕУ Федерика Могерини, неколико министара спољних послова и други високи званичници, док је бивши амерички председник, Џорџ Буш млађи, послао поруку подршке промени имена између осталих.

У пристискању грађана Македоније учестовао је и амерички председник Доналд Трамп, који је пренео председнику Ђорђу Иванову да договор са Грчком о имену отвара Скопљу пут за чланство у НАТО и Европској унији.

МАКЕДОНИЈА: Ајвар јачи од ЕУ и НАТО-а – референдум доживео крах

Референдум није успео, саопштио је лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски. Рекао је да су „грађани који нису изашли на изборе послали најгласнију поруку — ’Овде живе Македонци, наш идентитет је македонски, наш језик је македонски, наши преци су Македонци‘“.

„Број грађана који нису дали подршку, односно број грађана који су уздржани је драстично већи од оних који су гласали за споразум. Људи су показали изузетну демократску и патриотску свест“, рекао је Мицкоски.

Лидер највеће опозиционе странке у Македонији рекао је да је данас поражен не само споразум са Грчком, већ и криминал на власти, намештени тендери, уништена економија, напуштени пројекти у здравству и образовању. 

„Народ је рекао ’не‘ манипулацијама ове власти са НАТО-ом и ЕУ. Македонски народ је показао да се не плаши, јер нико не може да победи народ. Народ је дао свој суд. Власт је огољена и разобличена у свој својој немоћи“, рекао је Мицкоски.

Ајвар јачи бренд од ЕУ и НАТО!

На Твитеру је ајвар и даље главни мотив противника референдума који славе победу. Они су цео дан позивали људе да уместо да излазе на гласање остану код куће и праве — ајвар! 

Ни Црвенковски није могао да гласа

Македонски медији преносе да на референдуму није могао да гласа ни бивши председник и премијер Македоније Бранко Црвенковски, јер није био на бирачком списку.

Исто се десило и актуелном председнику Собрања Талату Џаферију.

МАКЕДОНИЈА: Фијаско референдума у вези ЕУ и НАТО – славље присталица „бојкота“

Успех референдума у Македонији који су многи називали историјским, о промени имена и евроатлантским интеграцијама, по свему судећи доведен је у питање.

АП јавља да противници референдума већ славе на улицама због слабог одзива бирача на данашњем изјашњавању.

Присталице бојкота окупили су се у Скопљу испред Собрања, радују се и узвикују „Македонија“, преноси америчка агенција.

Током референдумског дана нису забележене веће неправилности.

До 18.30 сати гласало је 34,09 одсто укупно уписаних бирача, саопштио је председник Државне изборне комисије Оливер Деркоски на основу података са обрађених 84,43 одсто општинских изборних комисија.

Референдум је расписан као консултативни, односно необавезујући, а биће успешан ако на њега изађе више од 50 одсто грађана уписаних у бирачки списак (50 одсто + 1), односно 903.169 људи, од којих најмање 50 посто + 1 један мора да се изјасни „за“ референдумско питање.

Грађани су се на питање „Да ли сте за улазак у ЕУ и НАТО прихватањем договора Републике Македоније и Републике Грчке?“ изјашњавали на 3.480 бирачких места у 80 општина.

У бирачки списак је уписано 1.806.337 грађана.

Референдум надгледа готово 12.500 посматрача, од којих су 493 из иностранства.

Заев: Референдум је успешан

Премијер Македоније Зоран Заев рекао је да су грађани гласали достојанствено и слободно, а воља грађана је неприкосновена у демократском систему.

 

„Честитам свим грађанима због данашњег успеха демократије и успеха европске Македоније. Успех је био заједнички наше земље и наших грађана. Борбу за европску Македонију настављамо у Собрању и очекујем од ВМРО-ДПМНЕ да поштује глас већине народа у парламенту. У супротном немам другог избора него да се иде на ванредне парламентарне изборе. Македонија ће бити чланица НАТО и ЕУ!“, поручио је Заев.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!