Прочитај ми чланак

Мађари из Војводине масовно гласали на мађарским изборима

0

Генерални конзулат Мађарске у Суботици објавио је данас да је излазност на изборе за мађарски парламент била 92,1 одсто регистрованих бирача.

suboticaКонзулат у Суботици презадовољан излазношћу

Генерални конзул у Суботици Тамаш Коршош изјавио је за портал Војводина данас (Вајдашаг Ма) да је у Војводини 16.000 двојних држављана предало коверте са изборним материјалом и попуњеним гласачким листићима.

Додао је да је на дан избора у конзулату гласало око 400 двојних држављана без сталне адресе и 339 бирача са сталном адресом у Мађарској.

Према проценама конзулата, могућност да гласају путем поште искористило је 10.000 бирача из Војводине, а додаје се да још нема званичних података о томе да ли је било неважећих листића.

У Мађарској су 6. априла одржани парламентарни избори на којима су двојни мађарски држављани без сталне адресе у тој земљи, први пут могли да гласају.

Национална изборна канцеларија објавила је да је десничарски Фидес, заједно са мањим савезником, партијом Хришћанских демократа, освојио 133 од укупно 199 посланичких места и тако успео да задржи двотрећинску већину у мађарском парламенту.

Пастор спреман да се договори са Вучићем

Председник Савеза војвођанских Мађара(СВМ) Иштван Пастор потврдио је да делегације те странке у понедељак сигурно долази на разговор са предстаницима Српске напредне странке(СНС) око формирања нове владе и каже да је оптимиста да се договор може постићи.

pastorНећемо уцењивати, каже Иштван Пастор

Бићемо сутра на разговорима, пре свега да бисмо саслушали ставове Александра Вучића о програму будуће владе и да у односу на њих изнесемо наше виђење, рекао је лидер СВМ.

Пастор каже да се мање-више може претпоставити која могу да буду основана опредељења будуће владе, која живот намеће, а за њега је већа енигма на који начин ће се ти задаци реализовати, с обзиром на финансијску скучененост.

Представници СВМ ће, кад су ти приоритети у питању, рећи шта мисле у односу на простор на коме живе и у односу на нека питања која су специфична и произлазе из њиховог „мањинског бића“.

Мислим да ћемо се сигурно договорити око највећег броја питања, ако и не око свих, рекао је Пастор, додајући да не зна колико ће кругова разговора бити. „Оптимиста сам да можемо постићи договор“, рекао је Пастор.

Пастор је нагласио да СВМ нема никакав услов, али би преставници те странке волели да њихов изборни програм, о коме су у изборној кампањи говорили, буде препознатљив у будућем владином програму.

На питање да ли ће коалиција те странке са Демократском странком у Војводини бити проблем приликом преговора у уласку у нову владу Србије, Пастор је одговорио да не мисли би то могло да представља проблем.Према његовим речима, то ће бити тема, али верује не и проблем.

(Вести)