Прочитај ми чланак

ЛУКАШЕНКО НАМ ШАЉЕ ШЕСТ ‘МИГОВА 29’ И С-300! Путин одобрио испоруку… (ВИДЕО)

0

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин дао је зелено светло да у нашу земљу преко Белорусије стигну најмодерније наоружање и војна опрема.

Власти Белорусије на челу са Александром Лукашенком добиле су неопходну сагласност Кремља да Србији испоруче шест „мигова 29“, као и четири батерије ракетног система С-300. Како сада ствари стоје, уговор о куповини војне технике биће потписан на пролеће 2018. године, а цене ће бити најповољније могуће, знатно ниже од тржишних.

Аминовао договор

Овакав договор конкретизован је, преносе наши извори, током овонедељне тродневне посете председника Александра Вучића Москви.

– Русија је Србији већ донирала шест „мигова 29“, а због геополитичке ситуације на Балкану и претњи НАТО пакта са свих страна Москва жели да помогне да Србија буде најјача војна сила у региону којој више нико не би могао да прети – објашњава наш саговорник, и додаје да ће та набавка бити економски врло исплатива за нашу државу.

– Белорусија као мања земља врши одређене модификације руског оружја што би за Србију било повољније него да их набављамо директно од Русије. У сваком случају, Војска Србије би систем С-300 и нови контингент „мигова 29“ могла да добије не по тржишним, већ по братским условима – објашњава наш извор.

Сви званични детаљи у вези с овим договором држе се у тајности, јер је пракса да се међудржавмни уговори овог ранга не објављују. Министар одбране Александар Вулин, који је био у државној делегацији у Москви, потврђује да је договорен висок ниво војнотехничке сарадње Србије и Русије.

– Све што смо до сада договорили спроводи се у дан и сат. Руска страна испоручује све што смо договорили, раде се ремонти и модернизације, а ми поштујемо своје обавезе. Према раније постигнутом договору, стижу нам модернизовани тенкови, модернизована борбена оклопна возила за пешадију. Још је рано говорити о набавци система С-300. Озбиљне државе о тако важним потезима извештавају јавност када дође време – наводи Вулин.

Два начина у игри

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се набавка система С-300 и „мигова“ може одвијати на два начина.

– Један је директно од Русије, а други набавком из Белорусије, која као мала земља и сама има финансијске проблеме и врши одређене модификације које су за Србију добре и јефтиније. Некада је повољније да руско наоружање купујемо из Белорусије него директно од Руса, али да бисмо то реализовали, потребна је руска сагласност коју смо сада добили – објашњава Анђелковић.

Претња ратом приближила Србију Москви

Јевгениј Крутиков, стручњак за Балкан и колумниста руског часописа „Взгљад“, написао је да је претња новог рата на Балкану натерала Србију да се приближи Москви. САД и ЕУ су, према његовом мишљењу, принуђени да признају да је позиција Русије у Србији ојачала.

„Испорука савремених система наоружања Србији била је једна од главних тема у разговорима председника Владимира Путина и Александра Вучића. У САД и ЕУ принуђени су да признају: позиција Русије на Балкану је ојачала“, истакао је Крутиков и подсетио да десетинама година уназад није било овако конкретне и озбиљне војне сарадње наших двеју земаља.