Прочитај ми чланак

ЛСВ: Зашто још увек нису кажњени одговорни за паљење албанских пекара у Војводини

0

ЛСВ је саопштила да ни после две године нису кажњени одговорни за паљење пекара у власништву грађана албанске националности у Војводини.

lsv-canak
 
„Ни после две године виновници паљења пекара немају име и презиме, а камоли затворску казну. Самим тим, не постоји ни јасна осуда онога што је учињено и страхоте коју су недужни грађани претрпели“, навео је ЛСВ у саопштењу.

Након инцидената на фудбалској утакмици Србија-Албанија пре две године у Београду, од 16. до 21. октобра у Сомбору, Старој Пазови, Суботици, Вршцу, Новом Саду и Бечеју вандали су оштетили пекаре чији су власници припадници албанске или горанске националне заједнице.

Поједини локали су каменовани, на поједине су бацани „Молотовљеви коктели“, а на неке је и пуцано. Поред тога, била су запаљена и врата џамије у Суботици.

Полиција је тада расветлила све нападе, саслушала више од 90 особа, а 11 осумњичених је задржано у притвору.

ЛСВ је навео да је, две године касније, једини познат епилог на суду једна одбачена кривична пријава и једна изречена васпитна мера.

„Какву то поруку шаље свима који помисле да након неке нове утакмице или из било којег другог разлога, поново насрну на имовину грађана који ће им бити криви само зато што су друге националности“, упитала је ЛСВ.

Та партија је оценила и да су случајеви попут ових, који у Војводини шире међунационалну мржњу и нетрпељивост, морали и морају имати хитан и јасан епилог на суду.

„Држава на таквим случајевима мора деловати брзо, ефикасно и оштро“, наведено је у саопштењу.