Прочитај ми чланак

ЉИМАЈ: Дошло је време да такса Србији буде укинута

0

Косовски вицепремијер Фатмир Љимај изјавио је да је дошло време за укидање таксе од 100 одсто на српску робу коју су приштинске власти увеле прошлог новембра, као и да је време да се преговара пошто је такса, по његовој оцени, постигла део немене због које је уведена.

Коопредседавајући преговарачког тима Приштине за дијалог с Београдом је у интервјуу који је путем „Скајпа“ дао тамошњој телевизији „Визион Плус“, поновио да би „Србија требало да призна стварност и призна Косово као независну државу“.

– Постоје неки услови за које очекујемо од Србије да их испуни, а затим омогући Косову да се позабави овим питањем и да му пружи прилику да настави даље. У интересу је наших двеју земаља да озбиљно приступимо питању преговора. Ако почне дијалог или дијалог са условом, нико не може гарантовати и осигурати да једна од страна не постави нове услове на том путу. Такав дијалог или условљавање није у интересу ниједне земље – тврди Љимај.

Он наводи да партнери у коалиционој влади у Приштини имају различите погледе по питању таксе и да је њихов став да „не треба укидати таксу пре него што Србија испуни одређене услове“.

– Сада имамо сигнале из Србије да је спремна да испуни неке од захтева Косова. Политичке одлуке нису трајне. Треба их адресирати у одређеној фази како би се проценило да ли је циљ постигнут или не? Верујемо да смо већ у фази у којој верујемо да смо остварили циљеве с таксом и да можемо да дођемо до закључка да Србија испуњава услове и тиме привремено обуставимо таксу под условом да Србија испуњава захтеве Косова – рекао је Љимај.

                   ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!