Прочитај ми чланак

Лажов и издајник Вучић: Путин нам је својим изјавама знатно отежао позицију

0

Председник Србије Александар Вучић изјавио је после разговора са немачком шефице дипломатије Аналеном Бербок да је било делова разговора који нису били лаки, те да су разговарали о свим важним питањима – европској перспективи, кризи у Украјини, Косову…

„Ти разговори нису једноставни. Велико је интересовање немачке валде за разговора са Србијом. У прва три месеца смо за 26 одсто увећали трговинску размеру. Немачкја постаје неуопоредиво најзначајнији партнер. Било је разговора који нису били лаки. Госпођу Бербок изузетно поштујем, али не можете увек да изаберете лак пут“, навео је Вучић.

Он је навео да не воли да говори о детаљима разговора са Аљбином Куртијем, те да Петар Петковић иде у Брисел 13. маја.

„Неки одбијају да говоре о Заједници српских општина, али немачки представници говоре да оно што је потписано мора да се примени. О детаљима другим бесмислено ми је да говорим. Мој посао је да се борим за Србију“, рекао је Вучић.

Он је изјавио да је важно да разговора са немачким представницима и да је то најснажнија земља у сваком смислу.

“Не можемо м ида променимо став Немачке по питању Косова или неком другом питању. Суштина мог посла је да се боримо за што бољу позицију Србије. Сутра ћу говоритити зашто ће постојати још веће интересовање свих за Београд и за Србију”, навео је Вучић.

Упитан о разговору са Шолцом и притисцима о признању Косова и увођењу санкција Русији, он је навео да је немачки канцелар врло пристојан човек.

“Јесте чули Олафа Шулца шта прецизно говори? И кога сматра кривим за догађаје у Босни, ја сам покушао да кажем нешто другачије, и шта сматра да треба да се догоди на Косову и такође око санкција и око свега? Изјаве су само увек слабије огледало оног шта се дешавало на самом састанку. Наша позиција је тешка, ужасно компликована, изјавама Путина додатно искомпликована. О свему томе ћу да говорим сутра. У политичком смислу никад тежа, плашим се са свиме шта следи и шта имамо, и у економском смислу ниакда тежа”, рекао је Вучић.

Он је навео да је 4,3 процента стопа раста у првом кварталу.

“Ми морамо да настављамо са инвестицијама, иако их нема нигде. Три пута су мање него прошле године. Сви се баве ратом. Сутра ћемо причати са народом. Предочити ствари. Надам се да ћу почетком јуна моћи да говорим са представницима свих политичких странака и да се консултујемо са њима, да чујемо и њихов став. Наша ситуација је постала готово немогућа”, рекао је председник Србије.

Он је навео и да је са Шолцом причао о енергетској диверсификацији, али да тек за две године ми можемо да завршимо могућност да нешто дође до Србије однекуд, али је питање шта да дође.

„Ми радимо такозвани бугарски интерконкетор. То не пада са неба. Немачка има 55 одсто зависност од руског гаса, ми имамо 100 одсто. Ми имамо проблем и са гасом и са нафтом. Енергенти нам постају огроман проблем, са Русима крећемо у преговоре после 10. око цене гаса. Са нафтом имамо више проблема. Последњих месец дана нам је извор руска нафта, зато што је јефтинија на тржишту, до сада је то била ирачка“, навео је Вучић.

Он је рекао да не можемо да идемо против Немаца, те да су пет од 15 највећих извозника немачки.

„Када погледате у 100 фабрика, није 30, него 50 су немачки. Борићемо се. Подвлачимо црте и за линије и за пољопривредне производе и енергенте. Са Британцима преговарамо око градње складишта нафте“, изјавио је Вучић и додао да имамо најјефтинију струју у Европи, најјефтинији хлеб, уље…

„Није питање да ли ћемо да преживимо, него како. Са великим и тешким ранама или модрицама“, додао је он.

Вучић је навео да су велики притисци.

„Србија се налази на европском путу и неће да се окреће нигде друго. Србија је војна неутрална и биће војно неутрална. Ми смо трећи дан напада на Украјину саопштили стратешке ставове. И колико год били тешки и компликовани за бранити пред свима, који вас терају да будете део чопора на било којој страни, 71 дан је Србија на истој позицији. Ја нисам скривао нашу позицију, говорио сам на пристојан начин“, реко је Вучић и додао да ће сутра говорити о свим последицама, проблемима са којим ће се суочавати и нашим одговором на то.