Прочитај ми чланак

Лавров у „прекрасном Београду“, Вучић на руском

0

Београд -- Шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров премијеру Вучић поручио је да се Русија неће мешати у унутрашња питања Србије.

Танјуг

Танјуг

„Добро нам дошли у Београд и Србију“, рекао је премијер у кратком разговору док су сниматељи и фоторепортери снимали почетак њиховог састанка.

Премијер Вучић је истакао да је сарадња између два народа и две земље увек била добра, уз уверење да ће бити све успешнија.

Лавров је рекао да је више пута долазио у Србију и да му је посебно драго када дође у „прекрасни Београд“.

Он је премијеру Вучићу пренео поздраве председника Владимира Путина и премијера Дмитрија Медведева, напомињући да посебно цене лични допринос премијера Вучића развоју односа с Руском Федерацијом, као и позитивне тенденције у економским везама у циљу даљег привредног раста и развоја двеју земаља

Како је рекао, с посебном су пажњом у Русији пропратили изборе на којима је Вучић однео победу, сматрајући да ће то допринети даљем развоју односа две земље.

Такође, шеф руске дипломатије пренео је премијеру Вучићу да се „Русија неће мешати у унутрашња питања Србије“ и да је увек спремна да нађе „баланс у заједничким интересима“, саопштила је Влада Србије.

Вучић и Лавров разговарали су о сарадњи Русије и Србије и даљем развоју односа на темељу стратешког партнерства и интереса две земља за његово продубљивање у свим правцима, саопштено је из Владе.

Вучић је рекао да би један од фокуса сарадње Србије и Русије требало да буде привредна сарадња, имајући у виду погодности које пружа Споразум о слободној трговини.

Он је навео да је Србија спремна за унапређење сарадње у области енергетике, пољопривреде и телекомуникација и додао да су руске инвестиције у свим наведеним областима добродошле.

У саопштењу се додаје да је Вучић обавестио Лаврова о економском напретку Србије и изразио интересовање Србије за проширење капацитета за складиштење гаса у Банатском двору, као и за извоз Фијат возила на руско, али и тржиште Евроазијске уније.

Премијер је захвалио на донацији Русије за унутрашње осликавање Храма Светог Саве у Београду, као и актуелне израде мозаика на куполи Храма.

Вучић и Лавров разговарали су и о развоју сарадње у области одбране, који ће бити тема наредног сусрета премијера Вучића с руским министром одбране Сергејем Шојгуом у Москви.

Тема данашњег састанка била је и наредна посета премијера Русије Медведева Србији.

Састанку у Влади присуствовали су и министри спољних послова Ивица Дачиц́, одбране Зоран Ђорђевиц́ и унутрашњих послова Небојша Стефановиц́, а Лавов се после састао и са председником Николићем.

Лавров ће потом положити венце на Гробље ослободилаца Београда с министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александаром Вулином, а потом је планиран састанак са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем и заједничка изјава за медије.

Лавров ће у уторак учествоватии на министарском састанку Организације за црноморску економску сарадњу (БСЕЦ).

Руско Министарство спољних послова је саопштило у суботу да ће током посете шефа руске дипломатије Београду 12. и 13. децембра бити извршена „дубока анализа“ кључних билатералних и међународних питања и размотрени конкретни кораци за даљи развој сарадње.

Према најавама из Москве, биће речи и о питању Косова и посети руског председника Дмитрија Медведева Србији.