Прочитај ми чланак

ЛАВРОВ У ФЕБРУАРУ У СРБИЈИ: Радујем се посети пријатељском Београду

0

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров прихватио је позив српског шефа дипломатије Ивице Дачића да посети Београд у фебруару 2018. године.

– Са задовољством ћу доћи и унапред се радујем посети пријатељском Београду – рекао је Лавров одговарајући на позив, преноси агенција „Тасс“.

Он је то рекао на састанку са српским министром спољних послова Ивицом Дачићем, који је том приликом истакао да Београд очекује да се посета Лаврова реализује 21. и 22. фебруара 2018. године.

Како је Дачић рекао, та посета посвећена је обележавању 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије.

Осим о посети, Дачић и Лавров су разговарали о билатералним односима и Косову и Метохији. Они су оценили да су односи две земље на високом нивоу и да се сарадња развија у свим правцима.

Дачић је нагласио да је Србија чврсто опредељена за даљи развој политичких односа са Русијом на темељу стратешког партнерства и спремности обе стране за њихово продубљивање у свим областима, саопштило је Министарство спољних послова Србије. Двојица министара су изразила задовољство због достигнуте динамике сусрета на високом и највишем нивоу.

Шеф српске дипломатије је захвалио на чврстој и доследној подршци Русије територијалном интегритету и суверенитету Србије. Он је додао да је за Србију од великог значаја да са Русијом настави редовно да размењује информације и усклађује активности у међународним организацијама по питању Косова и Метохије.

Министар Дачић је додао да ће у наредном периоду Србија усмерити пажњу на јачање привредне сарадње са Русијом, како би биле искоришћене погодности које пружа Споразум о слободној трговини.

Српски шеф дипломатије члан је српске делагације која прати председника Србије Александра Вучића током посете Русији.