Прочитај ми чланак

Кркобабић: Пензионери смањење пензија разумеју као допринос да држава стане на своје ноге

0

Milan Krkobabic1

Партија уједињених пензионера Србије нема ту снагу да одлучује хоће ли бити ванредних парламентарних избора, то зависи од других, а ми смо спремни кад год да буду, каже Милан Кркобабић, лидер ове странке. У интервјуу „Политици” он истиче да ванредни избори, што се односа снага тиче, не би много променили, али би „то могла да буде провера једног политичког концепта и његова верификација”.

ПУПС је, изгледа, већ у кампањи, пошто сте до сада били такорећи „у илегали”?

Нисмо били у илегали (смех). Појачали смо активности од почетка године, с обзиром на то да предстоје локални избори, који ће бити у редовном року, или нешто мало раније, само медијима нисмо били занимљиви. Овде постоје виртуелни политичари, који дају изјаве новинарима, а не знају шта се догађа у селима, градовима, на пијацама…

А ви сте?

ПУПС се бави стварношћу онаквом каква јесте. Покушавамо практичним радом да мењамо ствари, а то је кључно за Србију. Боримо се за боље позиције оних који живе од пензија, плата и социјалне помоћи, али и за запослене у јавном сектору у ужем и ширем смислу. Што се тиче запослених у јавном сектору, ПУПС је своју тврдњу да нема вишка запослених, већ мањка посла, потврдио на примеру „Пошта Србије”, највећег јавног предузећа у Србији, које има 15.000 људи, тржишно је позиционирано, најпрофитабилније је, уплаћујемо новац у буџет…

Ви сте директор тог предузећа, а критичари ће вас подсетити да оно има монополски положај?

То није тачно. Одлуком Владе Србије Пошта је тржишно позиционирана, имамо чак 49 конкурената у основној делатности, међу њима је немачки ДХЛ. Дакле, ми практично показујемо како јавно предузеће може да буде успешно и о томе говоримо грађанима у локалним самоуправама, где су ова предузећа углавном губиташи. Грађани могу да виде да ћемо, ако будемо део власти у њиховој општини или граду, њихова јавна предузећа учинити успешним. Имамо и препознатљив модел социјалне политике, који смо дали Београду и који је потврђен на делу.

Опозиционари тврде да сте изневерили своју социјалну политику јер сте подржали смањење пензија и плата?

ПУПС је дао подршку оздрављењу државе, јер само економски здрава и утемељена, добро организована и ефикасна држава, може да омогући дугорочну стабилност социјално рањивим групама, пре свега пензионерима.

Кад разговарате с грађанима, грде ли вас, јесу ли љути, пошто сигурно не кажу одлично је што су пензије смањене?

Прво, више од 60 одсто пензија није смањено, а друго, они то не схватају као смањење, већ као свој допринос. Друго, није свих 1,7 милиона пензионера гласало за ПУПС, наша коалиција је добила свега петсто хиљада гласова, значи да је њих 1,2 милиона гласало за све друге партије. Ми немамо ни министре, ни државне секретаре, али да будем јасан, ми подржавамо концепт ове владе, јер само он може да буде гарант дугорочне стабилности пензија и плата.

Значи пензионери вас разумеју ?

Кад се ствари поштено објасне, разумеју и хоће да дају допринос да држава стане на ноге, али очекују, и ми то тражимо, да сада они који су богати подметну своја леђа и преузму свој део терета, пошто су до сада само подметали ногу, преко које смо морали да прескачемо.

Ви сте подржали закон о максималном броју запослених, у преводу за отпуштање, што сте изузели јавна предузећа из њега?

Линеарно отпуштање, или смањење броја запослених, лоше је решење. Свако предузеће захтева посебан приступ, приступ изнутра, као што ради Пошта Србије. Хајде да видимо да свако од тих јавних предузећа утврди оптималан број запослених. Мислим да треба бити врло опрезан у свему, наша политика је добила потврду у пракси.

Ту тврдњу темељите на порасту рејтинга на 3,1, како наводе истраживачи јавног мњења?

Чињеница је да нам је рејтинг порастао, али, пре свега, видимо разумевање код људи с којима разговарамо на терену. Ево, видите Грчку и њену Сиризу, која је свашта обећавала, а на крају пристала на драстично умањење плата и пензија, то је реалност. Реалност је и да се из празног џепа ништа не може узети, кад до тога дође, онда сва права остају на папиру. Нема права, кад нема новца, зато мислим да смо изабрали добар пут и подржали добар концепт.

Кажете да сте спремни за изборе, а јесте ли одлучили хоћете ли на њих изаћи самостално, у коалицији са садашњим или другим партнерима?

Овај наш обилазак Србије треба да помогне да видимо како ћемо. Није искључено да тамо где имамо пуну подршку грађана идемо самостално, а у другим местима коалиција је сасвим прихватљива. Да ли ће то бити постојећа коалиција, или нека друга, у овом тренутку не могу са сигурношћу да кажем.

Од чега то зависи?

Локал има своје специфичности. Ту су важни и односи међу људима и зато се ми не мешамо у одлуке локалних одбора. Поштујемо њихов одабир кандидата и друге одлуке, јер они на терену морају да решавају проблеме.

Премијер је рекао и да размишља о ванредним парламентарним изборима, требају ли нам они, шта ће да промене?

Ми радимо као да ће они бити сутра, а немамо ништа против да буду и у редовном термину, за три године.

Мирјана Чекеревац

(Политика)