Прочитај ми чланак

КРИМИНОЛОГ: Не верујем да је био планиран атентат на Вучића

0

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да су полиција и БИА имале одређена сазнања да на откривању споменика Стефану Немањи може да дође до атентата на председника Србије Александра Вучића и да су зато ангажоване озбиљне снаге, те је навео да, према процени тужилаштва, није постојао услов да се већ тада ухапсе потенцијални починиоци. С друге стране, криминолог Добривоје Радовановић, за Нова.рс каже да "не верује у ту причу да је био планиран атентат".

Подсетимо прво на изјаву Ребића коју је дао у емисији “Око” која се емитује на РТС.

На питање да ли су имали сазнања да је планиран атентат на високог државног званичника и да су зато безбедоносне снаге биле појачане, директор полиције је рекао да су имали одређена сазнања.

“То је последица одређених полицијских сазнања, не само полицијских, него и БИА, до којих смо дошли. У том тренутку, према процени тужилаштва није постојао услов да се већ тада ухапсе. Због тога су полиција, БИА и припадници Војске Србије ангажовали озбиљне снаге да би предупредили такав догађај. Верујем и да је неко покушао да би био спречен, с обзиром на број људи који смо имали на том потезу, верујем да би све остало на покушају. Успели смо да закотрљамо точак, да имамо људе у притвору, одузето је оружје, утабан је пут да добију правоснажне пресуде”, рекао је Владимир Ребић.

С друге стране, наш саговорник, криминолог Добривоје Радовановић каже да мисли да није био планиран атентат на Вучића.

“Не верујем у ту причу да је атентат тада био планиран. Атентатор неће то урадити тек тако, у таквим условима, него ће пре да бира неку другу ситуацију да то обави. Да је био планиран атенат, све то би било урађено другачије. Иначе, толико обезбеђење председника је нормална ствар у целом свету, то је једини начин да му се сачува безбедност. Јер, знате како, увек може да постоји и неки, да тако кажем, лудак, који хоће да се прослави убиством председника”, каже Радовановић.

На наше питање, да ли би животи грађана били угрожени да је дошло до атентата, Радовановић каже да не би.

“Не бих баш рекао да би угрозили безбедност грађана, јер све службе имају своје методе и начине да заиста спрече тако нешто и да сачувају животе грађана. Ту су убачени агенти, ту су разне стратегије… Наравно, увек постоји извесни ризик, али заиста не мислим да је била угрожена безбедност грађана”, каже Добривоје Радовановић.

Подсетимо, екипа за коју се сумња да је могла да изведе атентат на Александра Вучића – Вељко Беливук, звани Веља Невоља, и Марко Миљковић ухапшени су 4. фебруара око 5 ујутро по налогу Тужилаштва, а одређен им је притвор до 30 дана. У току те ноћи ухапшено је и задржано 16 особа осумњичених за удруживање ради извршавања тешких кривичних дела међу којима су отмице и убиства.