Прочитај ми чланак

Ковачевић: Сагледава ли држава да је буџетска каса полупана и да се новац осипа?

0

Владимир Ковачевић, председник покрета „Да се струка пита“ (Д2СП), поставио је питање је да ли држава сагледава да је буџетска каса полупана и да се новац у њој убрзано осипа и истиче да је доказ тој зебњи, одлука Министарстава финансија која се односи на привреду. По тој одлуци завршни рачуни компанија предаваће се уместо 30. јуна, као до сада, за три месеца краће време, до 31. марта 2022. јер велике транше кредита држави такође доспевају у марту и априлу месецу.

– Завршни рачуни који ће се предавати Пореској управи 31. марта односе се на резултате пословања компанија у 2021 години. Ова одлука Министарства финансија за све економисте који имају имају и практична знања значи препознавање недостатка средстава у буџету Србије. Велике транше кредита држави такође доспевају у марту и априлу – рекао је Ковачевић.

Ковачевић додаје да када се узму у обзир и предвиђени трошкови предизборних кампања и трошкови организовања председничких, парламентарних и градских избора, ова одлука не може се сматрати случајном.

 – Већ смо и раније истицали да ће популизам и дељење пара из хеликоптера направити несагледиве последице на јавне финансије Србије. Нажалост, по нашем мишљењу, то се већ почело дешавати.

Привреда може очекивати појачан притисак Пореске управе и „цеђење суве дреновине“ уз недостатак емпатије – истиче Ковачевић.

Покрет Д2СП упозорава да такав претпостављени поступак није у складу и могућностима српске привреде.

– Инфлаторни ток је у све већем замаху, све што се купује од роба и надаље поскупљује. Због тога и због непредвидивости сви грађани, привредници, па и њихови запослени, могу очекивати економски врло непредвидиву пословну годину – закључио је Ковачевић.