Прочитај ми чланак

Ковачевић: Не може се претицати инфлација повећавањем плата и пензија

0

Председник покрета "Да се струка пита" Владимир Ковачевић изјавио је да је добра одлука повећати минималац на рачун растерећења послодаваца од пореза и доприноса за исплате тих зарада, али да са планираним растерећењем које је најавио председник државе Александар Вучић, повећање ће и даље остати козметичко.

„Верујем да председник Србије најавом повећања пензија од 18,2 одсто до јануара 2023. године има добру намеру, али мало би се који домаћин усудио да у надолазећој кризи повуче овакав потез. Мислим да је он потупно нерационалан и у домену је популизма. Не може се претицати инфлација повећавањем плата и пензија, већ интензивним привредним растом, који је од почетка године у Србији изостао“, оценио је Ковачевић у писаној изјави.

Према његовим речима, у условима енергетске кризе и инфлаторног тока сви расположиви финансијски ресурси морају бити усмерени ка српској економији и супституцији свега што увозимо, производима који сами производимо.

„Само земље са развијеним сопственим ресурсима и заокруженом производњом свих добара које иначе троши може бити и политички независна. Тај задатак до сада никада нисмо обавили и крајње је време да се упустимо у његово извршење“, тврди Ковачевић.