Прочитај ми чланак

КОСОМЕТ – КУРТИ: Нови сам премијер, од Вучића и Срба очекујем покајање

0

Aљбин Курти, један од оснивача великоалбанског покрета Самоопредељење, изјавио је да верује да је он следећи шиптарско-окупаторски премијер.

Рекао је да од Београда очекује да се „покаје за злочине почињене у прошлости“, те да верује у успех Специјалног суда, јер ће га водити стране судије.

„Верујем да сам ја нови премијер Косова“, рекао је Курти у интервјуу Швајцарској ТВ.

Курти, који је синоћ позвао коалицију „мира“, коју чине ДСК одлазећег премијера Исе Мустафе, Aлијансе за ново Косово Беџета Пацолија и Aлтернативе, истиче да неће бити против дијалога са Србијом, али да је најпре потребно повести „дијалог о дијалогу“.

„У суштини, ми нисмо против разговора, али је важно да се придржавамо неких принципа. Паралелно желимо да почнемо и разговоре са косовским Србима и о њиховој улози у косовском друштву као лекара, студената, таксиста, столара, незапослених и мушкараца и жена“, навео је бивши лидер Самоопредељења, покрета који је самостално изашао на ванредне парламентарне изборе и позиционирао се на друго место.

Нису, истиче, сви Срби исти, као што ни Aлбанци нису сви исти.

„Ми са Србима желимо да сарађујемо и разговарамо о развоју, историји и помирењу“, рекао је.

Сматра да се Срби морају да се суочи са својом прошлошћу.

Бивши лидер Самоопредељења каже да званични Београд треба да се покаје за злочине почињене у прошлости.

„Важно је да господин Вучић прихвати ову тему и није довољно да каже ‘нисам Вучић из 1988.“, када је био министар информисања у Милошевићевом режиму“, рекао је Курти.

На питање да ли ће подржати рад Специјалног суда за ратне злочине ОВК, Курти каже да косовски суд мора да се бави овом темом, те да не верује у успех суда који ће водити стране судије.

„Ми сами морамо бити носиоци и иницијатори правде за људе овде. Правда не може да се увезе“, рекао је Курти.

За њега су, каже, од ратних злочина важнији „злочини почињени у миру“, посебно у области економије.

Најављује да ће међу приоритеттима нове владе, ако је он формира, бити економски развој, борба против организованог криминала и корупције, као и реформа правосудног система за шта, како каже, Приштина има подршку ЕУ.

БОНУС ВИДЕО

Проф. др Александар Ђикић, који је пореклом, а живи и ради на Косову и Метохији, у емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, прича о о изворима албанске мржње према Србима (00:45:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.