Прочитај ми чланак

Командант Жандармерије: Ухапсићу и брата ако је криминалац

0

Командант Жандармерије тврди да није обавештен да се против његовог брата и још тројице припадника ове специјалне полицијске јединице у Нишу води истрага

dv
 
 

Генерал Братислав Дикић, командант Жандармерије, рекао је за „Политику” да није био обавештен да се против његовог брата и још тројице припадника ове специјалне полицијске јединице у Нишу води истрага због сумње да су умешани у незаконите радње.

Он је напоменуо да је наредио начелнику Одељења за безбедност и законитост да предузме све мере и испита да ли има информација и основа за сумњу да су они починили кривична дела. Дикић је нагласио да ће одговарати свако за кога се докаже да се бави незаконитим радњама.

– Без обзира да ли је то мој брат или не или било који други припадник Жандармерије, они су дужни да се придржавају закона и ако су починили било које кривично дело, ја ћу их ухапсити и привести правди. Друго, у Нишу постоји командант одреда Жандармерије, како могу ја да будем одговоран? Ако он има неку одговорност у свему, и он ће одговарати. Нема повлашћених, нема људи изнад закона, ухапсићемо свакога ко је починио кривично дело – тврди Дикић.

Поводом јучерашњих написа појединих медија да врх МУП-а страхује од могуће побуне Жандармерије због истраге против њених припадника, Дикић каже:

– Жандармерија обавља задатке професионално, у складу са законом и сигурно да не спрема никакву побуну, већ ће и даље наставити да брине о безбедности грађана, као и до сада. Не разумем какву побуну, то је опет нечија машта – сматра Дикић.

Упитан да ли је тачно да одређени припадници Жандармерије прете појединим начелницима у МУП-у и инспекторима који воде истрагу целог случаја, због чега им је појачано обезбеђење, Дикић каже да стоји на располагању да се утврди ко коме прети.

– Људски односи у МУП-у су јасни, морају да буду професионални, колегијални, не може нико никоме да прети, сви морају да извршавају своје задатке у складу са законом и да поштују једни друге. Претње и опасност од Жандармерије не постоје ни према људима у МУП-у, ни према грађанима Србије – каже наш саговорник.

Дикић негира и спекулације да постоји сукоб између њега и Милорада Вељовића, директора полиције, који, како су поједини медији пренели наводно већ годину дана хоће да Братислава Дикића смени са места команданта Жандармерије.

Служба унутрашње контроле (СУК) МУП-а Србије, подсетимо, води истрагу против Драгана Дикића, као и против још тројице припадника ове специјалне полицијске јединице нишког одреда, за које постоји сумња да су умешани у рекетирање, зеленашење, уцењивање…

Драган Дикић је припадник полиције више од 20 година. У Жандармерији је запослен од 2003. године, а у нишком одреду ради у обавештајном одсеку, као официр за обавештајне послове.

Током јучерашњег разговора са командантом Жандармерије он нам је казао да ће, уколико добије одобрење, заказати конференцију за новинаре на коју ће позвати врх МУП-а Србије, директора полиције, начелника Управе криминалистичке полиције и СУК-а, како би се разјасниле све недоумице.

Имам највише оцене

– На овим пословима радим 23 године и професионално извршавам све своје задатке. Имам највише оцене у раду и никада нисам био у сукобу ни са једним старешином ни колегом. Тако ни са директором полиције нисам у сукобу. Он ми је старешина, ја извршавам све његове наредбе у складу са законом. Имам професионалан однос и према њему и према осталима – тврди Дикић. 

Политика