Прочитај ми чланак

Кога ће нова власт слушати? Москву или Брисел?; Николић: Навијам за СНС

0

rusija-eu nikolic

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да је председник свих грађана али да му све странке нису једнаке и да ће на предстојећим изборима 16. марта навијати да победи Српска напредна странка (СНС).

„Ја ћу наравно навијати да победи СНС зато што сам био њен кандидат на председничким изборима и зато што мислим да је то она снага, одлучујућа снага која је држави и друштву недостајала, на време формирана, на време сазрела, на време утврдила своју политику и почела да је остварује“, рекао је Николић за Радио телевизију Србије.

Не могу да будем неутралан: Томислав Николић

Он је навео да није потребан активно у кампањи било коме али да као и сваки грађанин Србије не може да буде неутралан у односу на учеснике избора или на резултате избора.

„Заиста сам председник свих грађана, сви су ми једнаки, али нису ми једнаке све политичке странке. Не желим никоме на изборима да буде неутралан и да га баш не интересује ко ће да победи пошто тиме своју судбину стављате у руке другога и себе лишавате права четири године унапред да кажете ‘Не може овако’. Свако има право да вас пита ‘А зашто се ниси борио да се оствари оно што ти мислиш да треба да буде?'“, навео је Николић.

Он је казао да није одлучио да буде избора него да је то одлучила Влада Србије и додао да је само испунио своју обавезу и искористио право да распусти скупштину и распише изборе.

Николић је рекао да је Влада Србије обавила велики посао и увела Србију у преговоре са ЕУ али да је постало јасно да у садашњем саставу више не може.

„Премијер није више онај који води цео оркестар. Поједини министри се издвајају из свега тога па се урушава цео концепт“, рекао је Николић.

Он је пре расписивања избора поручио председнику СНС Александру Вучићу да презуме одговорност као лидер странке која има највеће поверење грађана и провери вољу бирача.

radomir nikolic-vucic1

„Кога ће нова власт слушати? Москву или Брисел?“

На ванредним парламентарним изборима у Србији Српска напредна странка (СНС) може преузети сву власт у земљи, а питање је да ли ће нова влада у Србији слушати мишљење Москве више него мишљење Берлина или Вашингтона, пише политиколог Олег Бондаренко.

У ауторском чланку Бондаренка, који данас објављује московски дневник Известија, наводи се да је без обзира на економску кризу, популарност српске власти у целини и даље веома висока. На то утичу вишегодишњи умор од претходне власти Демократске странке и „стара очекивања доласка на власт српских патриота“, оцењује аутор и додаје да је напредњацима у савезу са социјалистима обезбеђена „потпуна подршка становништва, шта год да раде“.

Бондаренко додаје да Социјалистичка партија Србије не може да се похвали тако високим рејтингом, али да са друге стране, председник Томислав Николић без савезника не може да одржи власт у земљи.

„Николић је данас гарант повратка Русије на Балкан. Управо по његовој иницијативи у време бомбардовања, Југославија је затражила улазак у Савез Русије и Белорусије. Данас Николић може ући у историју као председник уз којег је Србија коначно остварила своју далеку машту – да изгради стратешке односе са Русијом“, пише Бондаренко.

Он наводи, не позивајући се на изворе, да се за то залаже 68 одсто грађана Србије, док је за улазак у ЕУ „свега“ 52 одсто.

Аутор подсећа да је крајем новембра „без обзира на отпор групе прозападних снага у влади“, Гаспром почео изградњу српског дела Јужног тока, а да ове године Руске железнице треба да почну реконструкцију српске железнице. Он додаје и да Руска агенција за атомску енергију има велики интерес за инвестирање у Србију.

„Све је то могуће остварити ако у земљи буде повољна инвестициона клима и политичка стабилност“, оцењује политиколог.

„Србија, наравно, није Украјина и Томислав Николић није Виктор Јанукович, зато вероватно неће желети да понови погрешан пут укајинског лидера, који тежи да на рачун Русије уђе у Европу“, закључује Бондаренко, који је заменик генералног директора Института за међународне интеграције.

(vesti-online.com)