Прочитај ми чланак

Ко је Џон Рендон за кога Еколошки устанак тврди да је лобиста Рио Тинта

0

Еколошки устанак је оптужио власт да је након краха досадашње политике компаније Рио Тинто, одлучила да ангажује компанију "Рендон Група" која би побољшала имиџ ове компаније у нашој земљи, на чијем се челу налази Џон Рендон.

Џон Рендон је започео своју каријеру у Демократској странци САД у председничкој кампањи Џорџа Мекговерна 1972. године.

Касније је био извршни директор и политички директор Демократског националног комитета, руководио је демократском конвенцијом председника Џими Картера 1980. у Њујорку, а касније је радио као директор за планирање и унапређење кампање за реизбор председника Картера.

Рендон је 1985. године почео да ради као саветник међународним клијентима.

Рендон се сматра једним од водец́их светских пионира у коришц́ењу стратешких комуникација као елемента националне моц́и и једним од првих који је искористио моц́ нових технологија за подршку управљању информацијама у реалном времену.

Радио је као извршни консултант за комуникације у Белој куц́и и Министарству одбране САД, између осталих.

Учесник је организација као што су „Хигхландс Форум“, „Аспен Институт“ и „Диалог“ и предавач је и говорник на многим форумима и универзитетима о утицају нових информационих технологија на начин на који становништво размишља и понаша се, посебно када је у питању на ангажовање, сузбијање и спречавање насилног екстремизма.

Како је наведено на интернет презентацији „Рендон Гроуп“, компанија је до данас радила у преко 98 земаља.

Иначе, Рендон је био гост у Београду 2018. године, када је учествовао на расправи коју је организовао Центар за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД). Тада је тврдио да је транспарентност једини начин да се друштво одбрани од напада „ботова“ односно организованих покушаја политичких организација да мењају јавни дискурс путем наручених коментара и лажних вести.

Подсетимо, представници Еколошког устанка су доставили документ у коме је представљена „нова лобистичка стратегија“ за спровођење пројекта „Јадар“.

„С обзиром на то да је досадашња политика компаније Рио Тинто и Александра Вучића доживела апсолутни крах и изазвала масован отпор и свеопшту побуну грађана, учић се одлучио да ангажује господина Џона Рендона, једног од најпознатијих лобиста америчке владе, који је, између осталог, радио као извршни саветник Беле куће, Министарства одбране САД и америчке безбедносне заједнице, предавач на Ратном колеџу САД и Универзитету националне одбране, албанској Академији оружаних снага, Академији одбране Велике Британије“, саопштавају из Еколошког устанка.

Питају и зашто баш Џон Рендон и каква је нова стратегија за пројекат „Јадар“.

Након што је влада Грчке потписала споразум о изградњи Трансјадранског гасовода на северу Грчке за који је средства обезбедила ЕБРД, дошло је до масовног отпора становништва и пројекат је заустављен.

Главни отпор овом пројекту пружиле су локалне заједнице и власници земљишта кроз чије поседе је требало да прође траса гасовода и које, као и у случају Горњих Недељица, нико ништа није питао, наводи Еколошки устанак.

Како додају, Влада Грчке која је ставила потпис на овај пројекат нашла се под огромним притиском – с једне стране инвеститора, а с друге стране грађана због којих је пројекат стопиран. Тада на сцену ступа „перцептион манагер“ (како сам себе назива г. Џон Рендон) који осмишљава начине и стратегију за „омекшавање“ отпора највећих противника овог пројекта.

„Основна идеја ове стратегије била је промена перцепције грађана. Организовано је више од 100 састанака са локалним заједницама како би се представили почетни циљеви студије утицаја на животну средину. Официри за везу са локалним заједницама, регрутовани из самих заједница, били су стално присутни у сваком од три пројектне области у Северној Грчкој и били су овлашћени и подстицани да покрећу иницијативе за које се сматрало да су од користи локалним заинтересованим странама, чак и ако је то било „о трошку компаније“, као што је подршка индивидуалним власницима земљишта у преговорима о измени трасе гасовода. Уместо да буду само гласноговорници компаније, ови официри су преузимали улогу локалних амбасадора и посредника који су имали уважавање локалних заједница“, наводи Еколошки устанак.

„После година противљења политичара и заинтересованих страна, препознато је да преокрет мора да буде постепен. Међутим, компанија је морала бити у стању да процењује да ли се трансформација креће у правом смеру. Стога је успостављен план у више корака, како би се пратило да ли су политички актери, медији и локалне заинтересоване стране усвојили наратив и ускладили се са њим“, додају из Еколошког устанка.

За 24 месеца, национални медијски пејзаж се са малобројних, углавном негативних прича о пројекту изменио у најчешће помињану инвестицију са више од 700 позитивних помињања у медијима. Медијска стратегија је свој врхунац достигла 2013. године када је премијер, који се раније супротстављао изградњи, јавно прогласио пројекат „најважнијим и најпозитивнијим економским подухватом током 10 година“.

Еколошки устанак тражи од председника Александра Вучића и Владе Србије да одговоре на питање да ли је држава Србија ангажовала Џона Рендона на пројекту „Јадар“. Уколико је уговор потписан, тражимо да га одмах ставе на увид нашој јавности.

„Што се тиче Еколошког устанка, пројекта ископавања литијума у Јадру и у целој Србији неће бити, јер се о томе неће питати ни Џон Рендон, ни Александар Вучић, ни Ана Брнабић, ни Рио Тинто. О томе ће се питати грађани Србије, а пре свега они који живе на својој земљи. Србију нам тровати нећете“, истиче се на крају саопштења.