Прочитај ми чланак

КИНЕСКИ ПРЕДСЕДНИК ОТИШАО УЗ „Ово је Србија“ и три мига 29

0

Председник Кине Си Ђинпинг отпутовао је око 16 сати из Београда, где је боравио у тродневној посети, првој посети једног кинеског лидера након три деценије.

tri miga

Фото: Танјуг

Си је полетео са београдског аеродрома „Никола Тесла“ у поподневним часовима, а свечано су га испратили председник Томислав Николић и премијер Aлександар Вучић.

Ђинпинг испраћен је песмом „Ово је Србија“ у пратњи три мига 29.

Током посете Ђинпинга и делегације Кине потписана су 22 споразума о сарадњи две земље у низу области, од одбране до културе, међу којима је и о изградњи деонице Коридора 11, односно уговор о изградњи аутопута Сурчин – Обреновац вредности 233,6 милиона долара.

Си Ђинпинг је данас, заједно са највишим српским функционерима, обишао Железару Смедерево, коју је недавно купила кинеска компанија Хестил.

Кинески председник разговарао је током посете са највишим функционерима Србије, председником и премијером Томиславом Николићем и Aлександром Вучићем, као и са председницом Скупштине Мајом Гојковић.

Председник Си Ђинпинг отпутовао је из Београда у Варшаву, у посету Пољској, а после тога ће боравити у Узбекистану, где ће бити одржана конференција Шангајске организације за сарадњу.

По доласку у Београд, у петак у раним поподневним сатима, где му је на аеродрому приређен свечани дочек, кинески председник је заједно са председником Србије положио камен темељац за изградњу Кинеског културног центра на месту срушене кинеске амбасаде у НAТО бомбардовању.

Потом су открили споменик Конфучију и таблу новоименоване Конфучијеве улице и Трга пријатељства Србије и Кине.

Другог дана посете Србији кинеском председнику приређен је свечани дочек испред Палате Србије, након чега је имао „тет а тет“ састанак са председником Србије.

Николић је том приликом председнику Кине уручио Орден Републике Србије на великој огрлици.

Кинески председник у суботу је разговорао и са председником Владе Србије Aлександром Вучићем, као и са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић, а одржани су и састанци двеју делегација.

Круна посете кинеског председника Си Ђинпинга Србији био је данашњи обилазак Железаре „Смедерево“ коју је приватизовао кинески челични гигант „Хестил“.

Си Ђинпингу и Томиславу Николићу, домаћин у Железари био је премијер Србије Aлександар Вучић.

Пријему су присуствовали и чланови кинеске делегације и српске владе, као и друге званице.

Председник Србије изјавио је у Смедереву данас да би Србија могла да буде темељ на којем ће Кина градити своју позицију у Европи.

„Својим производним капацитетима, способним и вредним радницима, повољним пословним амбијентом, географском позицијом и европском перспективом, Србија би могла да буде темељ на којем ће Кина градити своју позицију у Европи. Ми смо свесни важности развоја стратешког партнерства наших држава и приступамо му искрено и пуна срца“, рекао је Николић.

Председник Кине је рекао да ће сарадња две земље у Железари бити модел, не само кинеско-српске практичне сарадње, него и међународње сарадње Кине и југоисточне Европе.

Он је истакао да су Кина и Србија велики пријатељи и партнери, да једни другима помажу, а да је кинеска страна спремна да продуби практичну сарадњу.

Премијер Вучић је навео да је много енергије и љубави уложено у смедеревску железару, за коју је коначни спас дошао захваљујући пријатељима Кинезима и председнику НР Кине Си Ђинпингу.

Вучић је рекао да је кинеско улагање нови почетак и нови живот, не само за ту железару и Смедерево, већ за све грађане Србије, додајући да ће Смедерево бити један од најбогатијих градова наше земље.

Иначе, кинеска компанија Хестил, која је са Владом Србије потписала уговор о куповини Железаре Смедерево за 46 милиона евра, дефинитивно ће преузети српску челичану, како се очекује, до краја јуна, сазнаје Тањуг.

То је у складу с предвиђеним прелазним периодом од два месеца, договореним крајем априла када су министар привреде Жељко Сертић и председник Хестила Ју Јонг потписали уговор о продаји.

Пријемом у вили „Златни брег“, некадашњем летњиковцу династије Обреновић, председник Кине завршио је тродневну посету Србији.

Током званичних састанака државника, супруге председника Кине и Србије, Пенг Лијуан и Драгица Николић, обишле су у Земуну Основну школу „Сава Јовановић Сирогојно“ за децу са сметњама у развоју, као и Ботаничку башту у Београду.

Посету кинеског председника и делегације су пратиле и бројне културне манифестације посвећене пријатељству две земље међу којима је и изложба фотографија „Лепа Србија-лепа Кина“ у Дому Војске Србије.

Тродневну посету председника Кине пратило је више више од 800 новинара, сниматеља и фоторепортера. Велики број представника медија дошао је из Кине, али и других земаља.