Прочитај ми чланак

КИЈЕВ: Србија је по питању Крима издала Украјину

0

Српски председник Александар Вучић је изјавио како неће подупирати западне санкције против Русије због Крима, преноси украјински Обзор (Обозреватель). Као што пише утицајни украјински портал, утемељен 2001. године, Србија је тако постала још једна земља у Еуропи која је “издала Украјину”.

Српски председник Александар Вучић је током недавне посете Москви у разговору с руским председником Владимиром Путином уверавао лидера Кремља како неће увести санкце против Русије због Крима, пише украјински Обзор.

ФОТО – Гласање о територијалном интегритету Украјине у Уједињеним нацијама

(Крим гласање Зелено – 100 за / Тамноцрвено – 11 против / Жуто – 58 суздржаних / Плаво – Нису били присутни)

Као што наводи портал, Вучић је потврдио актуални став Србије о Криму, према којем се земља не би требала придружити европским или америчким санкцијама против Русије.

Русија и Србија су такође закључили споразум о поновном извозу руског гаса у Србију. Споразум о гасу вреди до 2021. и допушта Русији да годишње испоручи Србији до пет милијарди кубних метара гаса.

Исти став дели и Хојт Брајан Ји, високи званичник Стеј департманта, који би ускоро требао постати нови амерички амбасадор у Македонији.

Хојт Брајан Ји је изјавио како од Београда не тражи да прекине везе с Русијом, али би требао показати да подржава визију ЕУ.

Виски амерички званичник је изјавио је да САД подржавају напоре Србије да се придружи ЕУ, али “саветује” Београд да јасно да до знања земљама чланицама да је посвећен приступању Европској унији, а не да је растрзан било каквим дилемама или супротстављеним интересима.

„Не тражимо од Србије да прекине везе с Русијом или било којом другом земљом. Ипак, Русија има визију Балкана која је несумњиво другачија од визије ЕУ и наше. Србија би требала показати делима и речима да подржава визију ЕУ, а не руску”, рекао је Хојт Брајан Ји у интервуу за грчку агенцију АНА-МПА,

Одговарајући на питање какву би поруку послао Београду који не може седити на две столице, Ји је оценио “како су поједине акције које је Србија подузела знак подршке руским дестабилизирајућим и агресивним ставовима, укључујући недавно гласање против резолуције Уједињених нација о руској окупацији и покушају анексије Крима, што није у складу с политиком ЕУ”, преноси АНА-МПА.

„То значи да они нису у складу са српским тежњама ка уласку у ЕУ. САД и њихови европски партнери подржавају Србију, не само кроз разговоре, већ и пружањем помоћи, трговином и инвестицијама које јој помажу да постигне њен декларирани циљ о европским интеграцијама. Овај став није нов, нити је нека реликвија претходне америчке администрације. То је тренутна америчка политика. То је иста порука коју је Србија изнова чула од Беле куће и Стеј департманта”, рекао је Хојт Брајан Ји.

На питање о независности Косова, које је једнострано проглашено прије скоро 10 година, Хојт Брајан Ји није хтио признати да су становници Косова и даље међу најсиромашнијима у Европи. Рекао је “како је Косово, од када је независно, остварило импресиван напредак у изградњи демократских и мултиетничких институција”.

“Јасно је да земља и даље има много посла пред собом”, рекао је Ји и додао како ће САД наставити помагати Косову да ојача владавину права, своју економију и борбу против корупције.

Међутим, украјински портал није у праву када тврди да је Србија признала Крим као део Руске Федераце, јер су то службено 2014. учиниле само Куба, Венецуела, Авганистан, Северна Кореја и Сирија.

Током гласања у Уједињеним нацијама у 2014. године, Србија није била присутна на гласању, чиме се суздржала од признања Крима као дела Русије.

Унаточ свему, Кијев неувођење санкција против Русије, што је могуће јер Србија још није део ЕУ, тумачи као издају Украјине и целог демократског и цивилизираног света.