Прочитај ми чланак

КАРЛ БИЛТ: Ја сам против поделе Косова, ево и зашто

0

Карл Билт, бивши премијер Шведске и високи представник за БиХ, противник је било каквих промена постојећих граница. Користи добро познату досадашњу терминологију и поделу отворено види као играње са ватром која може бити опасност за цео регион. За Билта нови предлози подела су рецепт за “геополитичку нестабилност”, “отварање Пандорине кутије” и ризик за будућност и мир у Босни, Македонији…

– Кад се ради о будућности Балкана, дошло је до предлога нових подела у региону, што је рецепт за геополитичку нестабилност. Дискретно, српски и албански политички лидери истражују могућност да помире своје разлике разменом територија. Идеја помирења подела путем размене територија циркулише већ годинама у Београду, али недавно је привукла пажњу у руководећим албанским круговима – пише бивши шведски премијер Карл Билт за “Вашингтон пост”.

Како додаје, ова идеја није нова.

– До сада, политика и Европске уније и Сједињених Америчких Држава била је веома јасна: границе какве су биле у старој Југославији треба да остану на месту, а решења треба тражити у њиховом оквиру. Даљом балканизацијом Балкана регион би се отворио за нове конфликте и проливање крви – написао је Билт.

Он истиче да све док не постоји нормализација односа између Србије и Косова ово питање ће ограничавати потенцијал обе земље и стабилност у региону.

– Зато се идеја о новој подели територије поново појавила. Ту може постојати више верзија. Косово би могло да уступи подручје северно од Ибра, насељено углавном Србима, и стекне дипломатске плусеве, а могуће и добије доминантно албанским становништвом насељене локације на југу Србије. Српски председник Александар Вучић је размишљао у том правцу, а и албански премијер Еди Рама делује пријемчив, како ми је речено током разговора – наводи Билт.

Бивши шведски премијер наводи да се у последње време, снажно супротстављање овим идејама појавило из Српске православне цркве и њеног руководства на Косову.

– Подела би поново отворила дебату о будућности Босне… Ту је и још теже и опасније питање Македоније, у којој Албанци чини значајни део популације. Ако албанска подручја из ширег региона почну да се спајају процесима замене територија, појавиће се сигурно они који ће питати зашто то не може да се примени и на Македонију. А то би било играње с ватром – пише Билт.

Истиче да иако има оних у Бриселу и Вашингтону који би могли рећи да, ако се лидери у региону сложе око размене територија између Србије и Косова, зашто бисмо ми имали неке примедбе? По Билту све ово може бити “позив за невољу”.

– Ово је опасно, а Вашингтон и Брисел морају да освесте те ризике. Постепена интеграција Србије и Албаније у ЕУ и НАТО, све на бази постојећих граница и ограничења, једини је пут ка трајној стабилности у региону. Играње са границама и поделе на Балкану било је опасно почетком деведесетих и остало је такво до данашњег дана – закључио је Билт.