Прочитај ми чланак

Како власт спинује и обесмишљава протесте

0

Било да се грађани протестују због загађења ваздуха и воде или се буне због лоше реакције државе на епидемију коронавируса, порука власти увек је иста - у питању су политички протести и злопотребе, односно намера да се угрози власт Српске напредне странке. Тако је и недавни “Еколошки устанак” окарактерисан као “скуп кртичара власти”, иако су и сами актери протеста истицали да нису вођени политичким намерама, већ идејом да укажу јавности да им је опстанак доведен у питање.

Још док је трајао протест грађана, етикету “политички” скуп на “Еколошки устанак” пожурила је да налепи министарка заштите животне средине Ирена Вујовић. Иако се ретко обраћа јавност кад су у питању ствари које се односе на проблеме њеног ресора, министарка Вујовић је имала шта да каже о поменутом догађају.

Он је оценила да је у питању “праван за политички протест у организацији појединаца који на питањима екологије покушавају да уберу политичке поене”, додајући да се на тај начин обмањују грађани које заиста интересује стање и квалитет животне средине.

“Народ све види, и зна да ова интересна политичка групација нема других циљева, осим да ослаби државу, уруши привредни раст и животни стандард“, рекла је она.

Убрзо после министарке, огласила се и премијерка која је рекла да је “Еколошки устанак” пример непоштавања и да је реч о политичком скупу. Дан касније, објаснила је да протест “није политички, али је исполитизован”.

“То окупљање је било вероватно стоструко веће од оног на ком је био Горан Весић. Не могу да разумем то лицимерје, да је у реду окупљање на ком вичеш ‘Платићеш Вучићу’, а да није у реду окупљање које није политичко“, навела је Брнабић.

За премијерку је политички скуп био догађај с краја јуна, кад је, с министром Златибором Лочнаром, посетила Нови Пазар, тада жариште коронавируса.

Њих је том приликом дочекала група грађана с повицима и звиждуцима, показујући незадовљство због односа државе према том граду. Брнабић је тада рекла да у Новом Пазару ситуација уопште није другачије у односу на остала места где је дошло до разбуктавања коронавируса, а да је разлика у томе, како је рекла, што се у тим жариштима то не политизује.

“Молим вас да не спинујете. Кажете да сви људи који су овде дошли су политички активнисти. Нећу да се уплашим, нисам овде због њих или политике, овде сам због здравствених радника из Крагујевца, Краљева и Новог Пазара. Могу да ми прете, да покушају да пробију кордон, да покушају да ме убију, истину нећу да променим. Политички активисти треба да се баве политиком, а не да користе здравство и тешку епидемиолошку ситуацију за политику”, навела је она.

На идентичан начин премијерка је прокоментарисала и буку грађана с балкона и прозора за време полицијског часа, наводећи да је реч о “срамној политичкој злоупотреби”.

„Они су политички злоуптребили аплауз за оне на првој линији одбране од коронавируса и угасили га да би показали политичко опредељење“, истакла Брнабић.

На сличном трагу био је и њен страначки шеф, председник Србије Александар Вучић.

“Делимично је политички протест, а делом је – Еј Вучићу, ти си нас затворио, пуштај нас напоље. Ја сам, знате, политички ветеран, ја сам свико на шерпе и лонце, само ме једна ствар боли – што су лекари изгубили свој аплауз…Политички лидери показали су неодговорност“, казао је Вучић.

Све је политика

Према речима Дејана Бурсаћа са Института за политичке студије, термин “политички” је постао одређена врста дискредитације за сваки протест и побуну, иако у једном демократском друштву сваки скуп има тај префикс.

“У језику овог режима то је постала једна врста дискредитације којом се покушава рећи да је сваки протест повезан са опозицијом, да постоје лоше намере и да је сврха дестабилизација земље”, објашњава Бурсаћ.

Према његовим речима крајња порука коју власт шаље својим симаптизерима је “немојте да саслушате шта ови људи причају, јер они имају задње намере”.

“Кад пометете целу опозицију и не остане ништа конкретно, онда се локалне иницијативе удружују око различитих тема као што је екологија. Какав год скуп да одржите, било да је реч о захтеву за бољи јавни превоз, преко екологије, до протеста око изборних закона, све је то политика. Међутим, власт покушава да тај термин “политички” представи као нешто лоше”, подвлачи Бурсаћ.

Политиколог и стручњак за комуникације Никола Парун за наш портал каже да власт својим реакцијама на протесте покушава да одврати људе који нису политички освешћени од било какве побуне.

“То раде особе које су огадиле људима политику. Наравно да је сваки протест политички и не видим никакав проблем у томе да се направи скуп кад је нешто политички лоше”, напомиње он, додајући да се на тај начин ствара вештачка тензија између “нечега што је питање и нечга што је политичарење”.

“Та тензија не постоји, то је однос који је нормалан и који је стваран. Политичка одговорност је увек на страни онога ко доноси одлуке и он је увек узрочник протеста. Без обзира да ли су питању еколошке политике или нешто друго”, закључује Парун.