Прочитај ми чланак

Како су се чашћавали Вучић и Додик: Идиот, криминалац, побачај…

0

Иако Александар Вучић покушава да пред јавношћу одржи слику идиличних односа са Милорадом Додиком, српским чланом Председништва БиХ, како би се представио као заштитник српских интереса у овој држави, не тако давно њихов однос су пратиле бројне оптужбе и вређања. Ако идемо логиком да Вучић оптужује Драгана Ђиласа за мржњу према Републици Српској и српском народу преко Дрине, због снимка у којем се види како СНС даје држављанство људима из овог босанско-херцеговачког ентитета у замену за глас на изборима, онда Вучићеве оптужбе на рачун Додика треба посматрати као класичну нетрпељивост према свему што носи српски предзнак.

Док је боравио у опозицији Александар Вучић је гајио отворену мржњу и нетрпељивост према Милораду Додику, како док је био генерални секретар СРС, тако и када се приклонио Томиславу Николићу у СНС.

– Изборни штаб Томислава Николића поставља питање Милораду Додику и режимском кандидату Борису Тадићу: Колико нових вила и сумњивих послова грађане Србије кошта клеветање Милорада Додика. Једна од тачака председничког програма Томислава Николића је борба против корупције и криминала, па ће у складу са тим и криминалне активности Милорада Додика бити под лупом државних органа – гласило је саопштење Српске радикалне странке пред други круг председничких избора 2008. године.

Александар Вучић је у јануару 2008. гостовао у емисији „Око“ на РТС, у којој је Додика отворено назвао криминалцем. Наиме, за Вучића и његове компањоне, вила коју је Милорад Додик, купио 2007. године за 750.000 евра од “Комерцијалне банке” на Дедињу у Београду, била је нелегално стечена.

Само дан након иступа на РТС, Вучић је организовао и конференцију за медије, на којој је казао да „Додик није само идиот“, већ да је и „тежак криминалац којег је корумпирао предизборни тим Бориса Тадића“. Заправо, Вучић и његови тадашњи шефови нису могли да опросте Додику подршку коју је дао Борису Тадићу као председничком кандидату.

– Додик је 1992. године био један од најбољих сарадника Слободана Милошевића. Као човек се обогатио на туђој невољи. Он је упао у политику и сада га одређене снаге у Београду форсирају. Он је идиот када каже да неће са мном сарађивати ако постанем председник Србије – тврдио је Томислав Николић.

У листу Српске радикалне странке „Велика Србија“ је објављена и карикатура, на којој је Додик представљен као „Тадићева дворска луда“.

Ни Додик није остајао дужан Вучићу и Николићу, те их је на предизборном скупу Бориса Тадића 2012. године, назвао „побачајима“.

– Избори су показали да су они маргиналне политичке фигуре – побачај на изборима – рекао је Додик о Вучићу и Николићу.

Дакле, све ово показује, ако се руководимо тренутном логиком напредњачких перјаница, да Александар Вучић патолошки мрзи Републику Српску и српски народ преко Дрине и да је оптужбама на рачун Додика подривао положај Републике Српске у БиХ.