Прочитај ми чланак

Како је Драган Ђилас у таблоидима од „жутог тајкуна“ постао „господин“

0

Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас протеклих година је у таблоидима и осталим прорежимским медијима означаван као „жути лопов“, „тајкун који је украо 619 милиона евра“, неретко и као неко ко спрема „паклене плавове“ и „крваве сценарије“ како би срушио председника Србије Александра Вучића.

Међутим, откако је упутио позив за састанак Вучићу, а он исти прихватио, Драган Ђилас је у тим истим медијима представљен као „господин“ или „лидер ССП“.

То је првенствено виђено на Пинку, таблоидима „Ало“ али и приликом гостовања власника Информера Драгана Ј. Вучићевића на Пинку, који је избегао све епитете којима је претходних година „частио“ Ђиласа, ословљавајући га искључиво именом и презименом, и функцијом шефа опозиционе странке.

На питање зашто је реторика према Ђиласу напрасно промењена, власник Пинка Жељко Митровић наводи за наш лист да не може да говори у име других, али може да изрази свој лични став.

– Некако имам утисак да после десетак година великих туча, мржње и недовољно добро артикулисаних политичких комуникација између свих политичких актера на јавној сцени Србије, можда је дошло време и можда су се стекли услови и за формирање амбијента смањених политичких и социјалних напетости, поларизација и тензија, чији је предуслов био улазак великог броја политичких организација у парламент. Сада више није важно ко кога воли или не воли, сви медији имају обавезу да третирају све парламентарне групе, за разлику од претходног периода у коме медији нису имали обавезу да третирају ванпарламентарне странке. Што се тиче „Драгог Ђикија“ он је после ових избора политичка реалност која се мора уважити, а то да ли се његова политичка организација зове „Један од 619 милиона“ или другачије, стварно више није питање за медије – сматра Митровић.

Адвокат Владимир Терзић каже за Данас да промене у писању режимских медија, након састанка старог/новог председника Србије, Александра Вучића, и лидера једног дела опозиције, Драгана Ђиласа, показују степен зависности новинара и медија од неких центара моћи.

– Ђилас је до пре неколико дана био „тајкун, жути лопов“, који је украо 619 милиона, често тема скупштинских расправа без обзира што није био посланик нити имао посланике испред своје странке ССП, да би након пружене руке према режиму оличеном у апсолутном господару Александру Вучићу, постао „господин Ђилас“, „председник и лидер ССП“. То само говори да немамамо слободне медије, да они пишу по наруџбини, у зависности од потреба које владајући режим жели да оствари – истиче Терзић.

Он додаје да се плаши да „сага о Ђиласу“ није завршена, да је могуће да поново постане „жути лопов“ и слично, уколико не испуни жеље власти и не испуни очекивања „можда и неких других моћних људи“ који одлучују о судбини ове земље.

– Нисам сигуран у добронамерност свих фактора који одлучују о томе ко ће у штампи или на телевизији добити лоше или добре епитете у зависности од смера политичког кретања. Уколико нема самосталности у одлучивању, било политичара, новинара, привредника, судова… онда не можемо говорити о постојању демократског друштва, а још мање о независности ове државе, која је доживела пад деведесетих, а онда невешто позиционирање у периоду после Милошевића, што траје и данас, па зато трпимо пристиске и имамо потпуно шизофрену политичку и сваку другу ситуацију, из које ја не видим лак излаз – закључује Терзић.

Драган Ђилас је од „жутог лопова“ одједном постао „господин“ или бар „лидер ССП-а“, како га је у Јутарњем програму ТВ Пинк ословљавао власник и главни уредник Информера Драган Ј. Вучићевић, који је предњачио у клеветама и лажима на рачун председника ССП-а, због чега је и многе спорове на суду изгубио.

Вучићевић је својевремено управо на Пинку износио графиконе представљајући Ђиласа као „лидера мафијашке хоботнице“, међутим, ништа од тога јутрос нисмо били у прилици да чујемо. Такође, у својим новинама је објављио текстове у којима се наводи како Ђилас „кује паклене планове“, затим „спрема крвави сценарио“ а неретко и „ради о глави председника Вучића“.

На питање шта је утицало да промени своју реторику, Вучићевић нам је одговорио да му је драго да пратимо његова гостовања „и да нешто можда и научимо“.

На констатацију новинарке Данаса да паметан човек учи док је жив а добар новинар прати све, Вучићевић је одговорио са „браво паметнице“.

На подсећање да није одговорио на наше питање, а то је због чега је променио реторику у односу на Драгана Ђиласа, власник Информера, који обично има мишњење и став на све теме – није одговорио.