Прочитај ми чланак

КАДРИРАЊЕ СНС У ПАРАЋИНУ Отказ архитектама, на њихова места кувари!

0

Напредњаци у Параћину у познатом стилу већ виђеном широм Србије спроводе "чистку" свих затечених радника у општинским службама после преузимања локалне власти. На први поглед, ово не би било за велико чуђење у Србији навиклој на то да се радна места у државној служби деле као партијски плен.

Међутим, у овој општини коју су преузели после осам година борбе, превазишли су сами себе, додатно доприносећи слици „непросвећене руље“, како их често описују њихови политички противници.

Fejsbuk profil člana internet tima SNS FOTO: Printscreen

 

Наиме, из општинске управе отпуштено је двоје дипломираних инжењера архитектуре. Један је годинама радио на пословима озакоњења, док је други последње ангажовање у управи имао на пословима грађевинског инспектора, за шта је потребно значајно радно искуство у струци и положени одговарајући испити.

Уместо двоје отпуштених инжењера на пословима озакоњења запошљен је Параћинцима познати члан интернет тима СНС-а, Бранислав Љ. Николић, „маскота“ локалног СНС-а. На његовом ФБ профилу пише да од школе има незавршену „вишу хотелијерску – куварску“ у Крушевцу. Ово је уједно и први радник који нема вишу или високу стручну спрему, а који је запошљен у општинској управи у протеклих петнаестак година. У Параћину сви који знају Бранислава зачуђено врте главом поводом његовог ангажовања на пословима озакоњења, а гласине да је својевремено и понављао неки од разреда у основној школи нисмо могли проверити.

Obrazovanje Branislava Lj. Nikolića FOTO: Printscreen

Упућенији указују да Бранислав можда нема диплому дипломираног инжењера архитектуре, али зато на Фејсбук профилу има фотографију са Дарком Глишићем, председником извршног одбора СНС-а, што је јача препорука од било које факултетске дипломе.

До ове информације наши сарадници дошли су трагом објаве на Фејсбуку дипл. инг. архитектуре Марије Тачић. Она је три године радила у општинској управи на пословима озакоњења, спровођења пројеката и као грађевински инспектор, а на ФБ је поделила објаву из које се види да јој је радни однос у општини прекинут.

Marija Tačić je na Fejsbuku obelodanila da joj je prekinut radni odnos FOTO: Printscreen

32-годишња мајка две девојчице је у разговору са нашим сарадницима кратко потврдила да јој радни однос није продужен, иако је за то било могућности. Остала је без посла упркос чињеници да има положен испит за рад у органима управе, положен испит за инспектора, важећу лиценцу инжењерске коморе за пројектовање, као и радно искуство у струци у трајању преко пет година. Марија не сумња да јој уговор није продужен из политичких разлога, због политичког ангажовања њеног оца. Овај доскорашњи одборник у локалној скупштини се наиме сукобио са сада владајућом „тајкунском“ струјом локалног СНС-а.

Branislav Lj. Nikolić sa Darkom Glišićem FOTO: Printscreen

Уговор на пословима озакоњења на којима је био ангажован није продужен ни дипл. инг. архитектуре Дарку Јаћимовићу. Јаћимовић није желео да говори за наш портал, али су чланови породице потврдили да више није ангажован у општинској управи. И у Дарковом случају реч је како кажу упућени о политичкој одмазди. Његов отац је дугогишњи председник месне заједнице који је грубо одбио сарадњу са СНС-ом иако није припадник ни једне од политичких организација које су у Параћину чиниле локалну власт пре последњих избора,

Упитан да прокоментарише овај случај бивши председник општине Саша Пауновић кратко нам је одговорио :

– Свакако је било случајева запошљавња и у досадашњој пракси за које би се могло сумњати да је на њих утицала политика. Ипак, не сећам ниједног примера да су отпуштени радници са високим квалификацијама, инжењери, са положеним испитима за раду у управи, лиценцама да би се на њихово место примила лица без квалификација, те у том погледу овај случај заиста представља новину – рекао је Пауновић за Директно.рс.

Срећом по Параћинце који желе да реше проблеме са озакоњењем објеката, Бранислава грађани најчешће виђају у портирници где проводи радни дан, осим када обавља курирске задатке за политчко руководство општине или вози службени ауто. Напредњаци се не осећају комфорно у друштву општинских возача, па им је страначка „маскота“ боље друштво за опуштено ћаскање током путовања службеним аутом. Још једна срећна околност је што је Бранислав запошљен у општинској управи, а не у локалној болници коју такође води СНС на нпр. одељењу хирургије.

Ипак, од замене дипломираних инжењера архитектуре несуђеним куваром, до замене хирурга или кардиолога лицем сличних квалификација само је један корак – да се појави неки Бранислав који на профилу има слику са Вучићем.