Прочитај ми чланак

Кацин: Замрзавање косовског питања изоловало би Србију

0

jelko-kacin-vojvodina(Телеграф, Вијести)
Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин изјавио је да би “замрзавање” косовског питања изоловало земљу и економију.

– Несређени односи Србије и Косова блокирали би европске интеграције, али и важније од тога, они би ставили црвену заставу на Србију у очима страних инвеститора – рекао је Кацин за новосадски Дневник.

Додао је да би то довело до замрзавања европских интеграција Србије, значајног успоравања интеграција Косова, али и читавог региона.

– Ниједан клуб не жели да увезе у своје предворје нестабилност, па ни ЕУ – нарочито након уласка подељеног Кипра у Унију 2004. године.Овога су свесни и скоро сви српски и косовски лидери и зато сам уверен да до “замрзавања” неће доћи – рекао је Кацин.

Према његовим речима, Ахтисаријев план представља одличну основу за уређење Косова и права мањина и неки елементи ће сигурно бити укључени и у усаглашено решење.

Он је поновио да је “апсолутно неприхватљива” подела Косова, јер би то отворило Пандорину кутију нових захтева за поделу држава на Западном Балкану и шире.

– Косово је дефинисано као политичка, географска, историјска, па и економска целина, оно може и мора да буде мултинационално, мултикултурно и мултиконфесионално друштво свих грађана – закључио је Кацин.