Прочитај ми чланак

Кацин: Није лепо да Тадић лаже у Европском парламенту

0

Брисел, Београд – Борис Тадић и даље сања „своју истину о својим заслугама, показује да није направио никакве грешке“, написао је јуче на Твитеру Јелко Кацин, известилац Европског парламента за Србију, поводом састанка почасног председника ДС Бориса Тадића с представницима либерала, којима и Кацин припада у ЕП у Бриселу. 

 

Словеначки политичар није желео да за Данас објасни и поткрепи своју жестоку прозивку бившег председника Србије, истакавши да је написао све што има да каже, а ни Борис Тадић није хтео за наш лист да званично коментарише Кацинове тврдње.

Јелко Кацин се на Твитеру, између осталог, запитао „колико ће се још Тадић противити чланству социјалиста Ивице Дачића у Интернационали“ и истиче да је Тадић изрекао „неистину“ тврдњом да „Кацин куца на отворена врата, Дачића сам ја промовисао“. „Мало морген! Борис је пред последњи конгрес ДС одлетео у Јужну Африку да би блокирао Дачића! Лагати у ЕП није лепо!“, написао је Кацин.

Он, такође, открива да је питао Тадића за улогу Милице Делевић у наредним фазама пута Србије ка ЕУ. „Питао сам Тадића да ли ће Милица Делевић из ДС добити запаженију и одлучнију улогу у процесу придруживања Србије ЕУ? Шта је мени? Ућути!“, истиче Кацин.

Оцењујући Тадићеву реторику, он наводи да је дошао до изражаја „његов его“: „Уколико нисте знали: Борис Тадић је у ствари приморао владајућу коалицију да настави његову визију и рад! Опет његов ЕГО-ЕГО!“

Известилац ЕП за Србију је на Твитеру коментарисао и како „током кохабитације председника Тадића с премијером Коштуницом није било сарадње с Хашким трибуналом“, а да се „после промене владе појавио Караџић“.

 

Према мишљењу Предрага Симића, председника Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, бивши српски председник је „несумњиво током свог мандата имао и озбиљне грешке, али и заслуге, пре свега када је реч о приближавању Србије ЕУ“.

„Кацин с пуно страсти коментарише Тадића, што није добро чинити приликом оцењивања нечијег дела. Чињеница је да су током његовог мандата покренути позитивни процеси, захваљујући којима је Србија добила бели шенген и постала кандидат за чланство у ЕУ“, сматра Симић.

Сешка Станојловић, спољнополитичка новинарка, каже за Данас да Јелко Кацин „у последње време даје веома необичне изјаве, које су примереније члановима актуелне владајуће коалиције у Србији него једном представнику ЕУ“.

„Стиче се утисак да се Кацин умешао у унутрашњу кампању који поједини воде против Бориса Тадића. Необично је и неморално то што он занемарује значај храбрих потеза које је Тадић повлачио у веома ограниченим околностима“, закључује Станојловићева.

(Данас)