Прочитај ми чланак

Јовановић: Србија нема другу будућност осим ЕУ, у Сребреници се десио геноцид

0

Сарајево -- Председник ЛДП Чедомир Јовановић изјавио је да ће састав нове Владе Србије дати одговор на питање на коју страну Србија жели да крене.

ceda jova

Како је рекао, у актуелном политичком, економском и безбедносном контексту дефинитивно исцурело време за стајање у месту.

Јовановић је у интервјуу за „Дневни аваз“ рекао да ће његов улазак или неулазак, односно степен сарадње који ће бити могућ измедју ЛДП-а и будуће власти, представљати меру спремности владајуће већине да се проблемима који стоје пред Србијом последњих 15-так година бави на другачији начин него што су то радиле све владе после Зорана ДЈиндјић.

„Мени улазак у власт сам по себи никада није био битан, као што ми није било битно ни да по сваку цену и по сваком питању будем опозиција. Промена односа у региону, решавање косовске кризе, конструктивна улога у БиХ, нормализација односа са Хрватском, промена унутрашњих односа у Србији, питање људских, медијских и свих других слобода, нови безбедносни и спољнополитички оквир за Србију, све то заједно је суштински израз европских вредности за који се борим од када се бавим овим послом“, навео је Јовановић.

Додао је да ће степен способности следеће владе Александра Вучића да у тим пословима сарадјује са ЛДП, да се одупре притисцима који терају Србију у изолацију и прошлост, представљати разлику измедју „водјења и глумљења европске политике“.

Каже и да то што се и поред тако сигурне већине СНС-а чека на владу већ два месеца јасно говори какви су изазови пред Србијом и колико ће, из различитих разлога, сваки избор бити тежак.

„Сигуран сам да Србија нема другу добру будућност осим европске, другу добру будућност осим оне која се заснива на миру и сарадњи у региону, али знам да нас линија мањег отпора, неспремност друштва да се мења и притисци неискрених пријатеља вуку на другу страну, у старе сукобе, изолацију и даљу пропаст“, нагласио је Јовановић.

Истакао је и да опредељење мандатара Вучића за европске интеграције није спорно, ако ни због чега другог онда зато што „кад сте на власти врло брзо схватите да је сваки други пут осим европског за Србију ћорсокак“.

„Национални митови људима некад мало греју срце и опију мозак, али од њих се не исплаћују плате и пензије, не отварају радна места, не граде болнице и путеви и не обезбедјује мирна будућност за децу“, рекао је Јовановић, додајући да је проблем са нашим европским интеграцијама неспремност људи који последњих 10 година владају Србијом да ураде оно што Србија мора да уради да би постала европско друштво и да то није само Вучићева слабост.

Према његовим речима, то вечито „килављење и неодлучност“, робовање национализму и политици прошлости доводе до шизофреног стања у којем у Србији данас имамо 60 одсто младих који не верују у демократију, 80 одсто оних који мисле да су сви наши проблем настали после пада Милошевића, ревизију ближе и даље историје, друштво несвесно последица својих избора, владу која више брине о руским него о интересима сопствене земље…

Понавља и да је његов одлазак на комеморацију у Сребреници последица личне потребе да искаже искрено саучешће људима из Сребренице, али и да, као и свако ко дели вредности на којима треба да изградимо наша друштва, направи нови корак ка времену у којем неће бити могуће да се Сребреница понови, у којем људи у Србији неће тражити друге речи и изразе да опишу геноцид.

„На крају крајева, после свега што нам се десило, свих година ратова и раздвајања, свега што смо пребацили преко главе, никада нисам умео да се осетим странцем у БиХ, нити сам људе из БиХ могао да доживљавам другачије него као своје“, закључио је Јовановић.