Прочитај ми чланак

Јовановић о градоначелнику Београда: „Радојичић бежи од одговорности за загађење“

0

Никола Јовановић, председник Центра за локалну самоуправу је навео: "Изјава градоначелника Београда Зорана Радојичића, током манифестације "Дани слободе", да је загађење у Београду последица климатских промена, представља недостојан покушај да се скине одговорност са градске управе".

У изјави Јовановића, чију садржину преносимо у целости, даље се наводи:

„Загађење у Београду нема никакве везе са климатским променама, али има са неодговорном и погрешном политиком.

Управо је Градска управа Београда један од највећих загађивача ваздуха у главном граду, јер се њихове централне зграде у улицама Краљице Марије број 1 и 27. марта 43-45 греју на котлове на мазут.

Градска управа већ четири године крши Решење Секретаријата за заштиту животне средине којим је наложена забрана рада тих котларница, јер емитују опасне материје, пре свега сумпорне и азотне оксиде.

Да ствар буде гора, и друге зграде Града користе исту врсту грејања, као на пример Завод за заштиту споменика културе, Градски центар за физичку културу или Кућа легата.

Исто тако, у систему „Београдских електрана“ још увек има три топлотна извора на угаљ и девет на мазут, укључујући топлану Земун, што знатно доприноси загађењу ваздуха у престоници.

За осам година власти у Београду, апсолутно ништа није урађено на унапређењу квалитета ваздуха, а Зоран Радојичић нас од 2018. године оваквим изјавама и неспремношћу да се ухвати у коштац са проблемима у граду, само додатно удаљава од решења“, истакао је Никола Јовановић, председник Центра за локалну самоуправу.