Прочитај ми чланак

Још једна фарса: Вучић одбио раздвајање избора и да предводи листу на локалу

0

У међустраначком дијалогу без присуства странаца представници опозиције су властима испоручили низ услова, а како сазнаје лист "Нова" чланови СНС бар два захтева нису желели ни да разматрају. Наш извор наводи да за њих није долазило у обзир раздвајање избора и услов да лидери странака не могу да буду носиоци листа на локалу. Како сада ствари стоје, неће прихватити ни захтев да се сав новац из буџета намењен за изборну кампању подели свим учесницима избора пре изласка на биралишта.

Према најавама председника Скупштине Ивице Дачића, до краја овог месеца треба очекивати договор власти и опозиције која преговора без присуства странаца око изборних услова. Међутим, како сазнаје наш портал, извесно је да напредњаци неће попустити пред захтевом за раздвајање избора, па ће се у исто време одржавати председнички, београдски и вероватно ванредни парламентарни избори.


Такође, није прихваћен ни услов да лидери странака не могу бити носиоци листа на локалу. То би значило да ће, на пример, Александар Вучић и даље моћи да буде носилац листе на општинским изборима, па чак и на онима за месне заједнице, што је такође пракса.

“О раздвајању изборе и носиоцима листе власт није желела ни да разговара”, каже наш саговорник.

Такође, мало је вероватно да власт прихвати захтев да се сав новац из буџета намењен за предизборну кампању дели пре избора свим учесницима. До сада је 20 одсто средстава из државне касе дељено пре изласка на биралишта, а 80 одсто после избора и то пропорционално освојеним мандатима у Скупштини.

“Можда ће пристати да се 50 одсто тог новца дели свима пре избора, али ту још нема јасног одговора”, наводи наш извор.

Саговорник „Нове“ такође не верује, судећи по току преговора, да ће власт попустити пред захтевима за променама у РЕМ-у и укидању функционерске кампање.

“О томе се још званично нису изјаснили”, каже он.

Како сазнаје наш лист, представници опозиције који преговарају без присуства странаца још нису добили предлог споразума о изборним условима. То би, према најавама Дачића, требало да се догоди на следећем састанку, који се очекивао ове недеље, али позива за тај скуп још нема.

У исто време, и представници опозиције који преговарају посредством ЕУ чекају предлог споразума од европарламентараца. Према најавама, и тај документ је требало да стигне до краја августа, али како ствари сада стоје, вероватно ће тај рок бити прекорачан.

“Неће ничега бити пре почетка септембра”, каже један од опозиционара за „Нову“.

Оно што је извесно је да ће европарламентарци у Београд допутовати 17. и 18. септембра за када је заказана следећа рунда дијалога. Тада би, према најавама, требало да буде потписан и споразум о изборним условима, потом следи његово усвајање у Скупштини, а примена би према незваничним информација требало да крене од 1. октобра.