Прочитај ми чланак

Тим Џуда: Још има времена за телефонску дипломатију

0

tim dzuda(ФоНет)

Новинар британског Економиста, Тим Џуда изјавио је за КИМ радио да ће бити трагедија уколико на крају преговарачког процеса Београда и Приштине не буде постигнут договор.

Наводећи да још има простора за телефонску дипломатију и да ће „важни људи настојати да спасу договор, да покушају још да приближе ставове две стране“, Џуда оцењује да је право време да се споразум постигне.

Он је рекао да су технички преговори у јавности погрешно схваћени: „Мислим да много тога није исправно схваћено зато што то људи нису видели. Када год су преговарачи постизали технички споразум, о управљању границама или канцеларијама за везу, било је још пуно разговора у Бриселу у којима су учествовали други званичници, људи задужени за техничку примену договора. Они су договарали детаље о стварима које су велики шефови утаначили. Остављано је експертима за техничке ствари да утаначе детаље“.

– Ако уопште буде постигнут ‘велики договор’, сигуран сам да ће дијалог бити настављен у некој форми. Како би, иначе, све било имплементирано? Може се постићи договор како ће функционисати та будућа асоцијација општина, али то оставља много техничких питања, тако да сам сигуран да ће се наставити – рекао је Џуда за КИМ радио.

Он сматра да је Косово највећи изазов Србије на путу ка Европскоју унији.