Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Србима на Косову и Метохији живот постао неподношљив

0

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је живот Срба на Косову и Метохији "постао неподношљив", јер трпе политичке и физичке притиске и претње" првенствено од носилаца локалних српских власти предводјених Српском листом, али и због "гажења људског достојанства и егзистенцијалних проблема".

Јеремић је у интервјуу листу Данас навео да су му то пренели градјани са којима је разговарао током недавне посете Косовском Поморављу и манастиру Високи Дечани.

„Цео живот је суспендован у очекивању расплета ситуације око статусних преговора, а у медјувремену цветају криминал и корупција као никада до сада. Најснажнији утисак који са собом носим је да медју градјанима влада огромна забринутост, поготово медју онима који живе јужно од Ибра. Они са великом зебњом прате догадјаје и стрепе од последица које би по њихов живот имало такозвано ‘разграничење'“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је најважнији разлог посете био да од људи који живе на Косову из прве руке чује са којим се проблемима суочавају и шта су им главни страхови.

„Важан разлог посете био је и јачање страначке инфраструктуре. Народна странка је до сада формирала четири општинска одбора на Косову и Метохији, а овог лета биће основана још два, као и покрајински одбор. Без функционалне страначке инфраструктуре неће бити могуће одупрети се овој власти ни на једном делу територије Србије, а поготово на Косову и Метохији“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли ће председник Србије Александар Вучић и председник самопроглашеног Косова Хашим Тачи учествовати на предстојећем скупу у Паризу, Јеремић је одговорио да нема поуздане информације о томе, али да није оптимиста када је реч о том састанку.

„Мислим да и Вучић и Тачи покушавају да минимизују ангажовање европских актера у косовском процесу јер код њих нема толико разумевања за ‘разграничење’, односно поделу. Њих двојица се у овом тренутку много више надају подршци са неког другог места“, рекао је Јеремић.