Прочитај ми чланак

ЈЕРЕМИЋ: Позивам Вучића да скупи храброст и да ми изађе на тв-дуел

0

ПРЕДСЕДНИК Народне странке и Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД) Вук Јеремић изјавио је данас да апсолутно није упућен у ствари због којих су у САД ухапшени Патрик Хо и Тидијан Гадио, које је председник Србије Александар Вучић недавно означио као Јеремићеве сараднике.

Јеремић је у изјави агенцији Бета навео да се ЦИРСД финансира донацијама великих међународних компанија и да ниједан динар није добио из буџета Србије, нити је икада тражио новац од државе.

„Као кандидат за генералног секретара УН био сам предмет детаљне контроле најмоћнијих држава света попут САД, Русије, Француске, Кине и Велике Британије а које нису пронашле ништа спорно у мојој биографији, нити финансијама. Ако су те државе дошле до закључка да су моје финансије чисте, одакле Вучићу докази да сам ја вођа међународне банде лопова“, упитао је лидер Народне странке.

Јеремић је навео и да су све донације и расходи ЦИРСД-а уредно у последње четири године пријављене Пореској управи Министарства финансија Србије, која их је како је рекао, у више наврата детаљно испитивала и није у њима пронашла ништа спорно.

„Исто важи и за мене лично, с обзиром на то да сам одлучио да живим у Србији и порезе на приходе од својих консултантских послова у иностранству плаћам овој држави. Ја, за разлику од Александра Вучића и челника његовог напредњачког режима, немам шта да кријем, могу да објасним порекло своје имовине и моје финансије су потпуно чисте“, рекао је председник Народне странке.

Јеремић је казао и да је последњих неколико година био консултант фирме ЦЕФЦ за послове те компаније у иностранству.

„Накнаде за моје консултантске услуге уплаћене су на рачун у Србији, а дозволу да се код њих ангажујем тражио сам од Агенције за борбу против корупције и Скупштине Србије, с обзиром да сам у том тренутку био народни посланик која ми је одговорила позитивно“, навео је лидер Народне странке.

Јеремић је оценио да су циљеви „медијске харанге“ против њега „скретање пажње са данашњег избора Синише Малог персонификације корумпираности овог режима за министра финансија“ и „заустављање стабилног тренда раста подршке коју ужива Народна странка, једина опозициона партија која је, по озбиљним истраживањима јавног мњења, изнад цензуса“.

Он је навео и да је ЦИРСД, на чијем је челу, израстао у „глобално препознатљив међународни институт који сарађује са најугледнијим светским личностима, у чијем су саветодавном одбору људи попут бившег шпанског шефа дипломатије Мигела Анхела Моратиноса и прослављеног економисте Џефрија Сакса“.

„За наш часопис Хоризонс су своје ауторске чланке писали људи попут шефице ММФ-а Кристин Лагард, руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, шпанског премијера Маријана Рахоја, председника Европске комисије Жана Клода Јункера. Питам се да ли је и на њих председник државе мислио када је рекао да представљамо међународну банду лопова?“, упитао је Јеремић.

Лидер Народне странке је навео и да је пре уласка у Владу Србије, једна од сарадница ЦИРСД-а била и актуелна премијерка Ана Брнабић као „плаћени консултант у изради студије о обновљивим изворима енергије у Србији“.

„Ако је ЦИРСД то чиме га председник државе назива, могао би онда да инсистира да одговорност за ангажовање са нама понесе и премијерка“, казао је Јеремић.

Наводећи да ће тужити председника Србије због клевете и „бестидних лажи“, Јеремић је позвао Вучића да „скупи храброст“ и прихвати телевизијски дуел, уместо што га како је рекао, „сваки дан назива погрдним именима у ударним терминима на телевизијама са националном фреквенцијом“.