Прочитај ми чланак

ЈЕДАН ЂУРИЋ оптужује АМФИЛОХИЈА: Ћутали сте на проглашење независности Косова?!

0

"Издајником називате српског председника, човека са највећом политичком тежином међу Србима, не за нешто што јесте урадио, него за нешто што Ви мислите да би урадио", рекао је Ђурић.

FOTO printscreen

 

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић упутио је низ непријатних речи на рачун излагања митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Ђурић је казао је да се не сећа да је митрополит црногорско-приморски Амфилохије са „толико зловоље“ наступао у јавности у тренутку док је Црна Гора напуштала државну заједницу са Србијом, као и да се не сећа да је „проклињао своје пулене и миљенике из претходних власти“ када су „ћутали на проглашење косовске независности“.

„Рећи ћу Вам сасвим искрено, ризикујући да и сам постанем мета клетви и беса, да су Ваше речи убојите, отровне и тешке и да се њима могу радовати само непријатељи нашег народа, којих није мало ни на Косову и Метохији, ни у републици из које долазите“, наводи се у отвореном писму Ђурића Амфилохију.

Он је казао да Амфилохије унапред „тужи, пресуђује и говори“ каква би била српска политика.

„Издајником називате српског председника, човека са највећом политичком тежином међу Србима, не за нешто што јесте урадио, него за нешто што Ви мислите да би урадио“, рекао је Ђурић.

Додаје да уз уважавање свега што је Амфилохије учинио, како је рекао, за опстанак Српске православне цркве и њене светиње у Црној Гори, пита се са каквим је побудама прећутао да је „Србија управо под руководством Александра Вучића, дајући финансијска средства и подршку стручних установа, потпуно или делимично обновила 49 цркава и манастира на Косову и Метохији“.

„Уверен сам, високопреосвећени, да то јако добро знате. Све и да за то нисте чули, о томе сте, да сте хтели, могли да се информишете од осталих владика и верног народа који походи обновљену Бањску, Грачаницу, Дечане, Драганац, као и десетине новијих цркава које је наша држава под руководством председника Вучића обновила“, наводи се у отвореном писму.

Он је казао да Амфилохије може да се, како је навео, љути колико хоће, али да није нико други него Александар Вучић одбио све притиске великих сила да Србија призна независност Косова и спречио чланство Приштине у међународним организацијама и довео до 15 повлачења признања.

„Били бисте, дакле, у праву да сте председника Вучића назвали ктитором и заштитником наше цркве и православне вере на Косову и Метохији, уместо што га оптужујете за ствари које ни изблиза нису тачне“, рекао је Ђурић.

„Да Александар Вучић заиста јесте онакав каквим га описујете, због чега би онда управо он био главна мета свакодневних напада свих албанских и других антисрпских политичара и свих албанских медија“, упитао је Ђурић и поручио владики да „не одмаже и не дели у јеку борбе за оно што је Србији највредније“.

„Немам нажалост никакве сумње да сте можда и без намере обрадовали све наше непријатеље, а растужили многе искрене и праве Србе на свим меридијанима. Нека би нам свима Господ био једини судија“, навео је Ђурић у отвореном писму.

Митрополит црногорско-приморски СПЦ Амфилохије упозорио је раније данас да ће власт у Београду „издати Косово и Метохију ако им само нешто дају“ што, како је навео, поврђује недавна изјава председника Србије Александра Вучића да признања Косова нема без „компромисног решења“.

„Срам било њега и сваког другог који се одриче свога бића, памћења, светиња… Срамна је то прича“, казао је Амфилохије обраћајући се верницима испред цркве светих апостола Петра и Павла у Старом Расу код Новог Пазара, где се обележава 1.000 година од првог писаног помена Рашко-призренске епархије СПЦ.