Прочитај ми чланак

„Јаране високи, од Јадра што даље“: Проф. Ристић на протесту прочитао песму…

0

Професор Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић, један од говорника на протесту у Лозници, који се одржава против ископавања литијума, рекао је да не смемо да заборавимо своју свету земљу - Поцерине, где је много костију наших јунака из Церске битке, као и да сви људи који се боре да се то очува, носе снагу и духовну везу која неће дати никоме да узурпира тај простор. Свој говор у Лозници завршио је стиховима песме коју му је дао таксиста који га је данас возио у Београду.

„Таман све спремно да се клепи кинта, за народно добро – добро Рио Тинта. Јаране високи, од Јадра што даље, нити с тобом у (Ј)Европу, нит’ напредне твоје раље“.

Драги људи, браће и сестре, додао је, не дамо Косово и Метохију, не дамо Јадар, не дамо ниједну српску њиву, село и општину.

„Живели за победу до краја, поручио је он.

Подсетимо, у Лозници је вечерас, са протеста против Пројекта Јадар за ископавање литијума и компаније Рио Тинто поручено да тој међународној компанији није место у Србији и да неће бити рударења тог минерала.

Окупљени су носили државне и заставе еколошких организација као и транспаренте и патроле којим се противи ископавању литијума.