Прочитај ми чланак

ЈАЊИЋ: Немци сутра у Београд доносе концепт споразума о Косову

0

"Немачка делегација сутра у Београд доноси концепт правно обавезујућег споразума који Београд и Приштина треба да потпишу до краја године", каже Душан Јањић.

Осим тога, председник Форума за етничке односе је истакао и да ће делегација бити предвођена барем државним секретаром Министарства спољних послова.

– Званичници из Берлина стижу са концептом правно обавезујућег споразума у коме ће бити наведено да се од Србије не тражи да призна независност Косова, али се тражи да не спречава чланство Косова у УН и међународним организацијама – рекао је Јањић на конференцији за новинаре представљајући елементе које би правно обавезујући документ требало да садржи, а које је израдио Форум за етничке односе.

Оснивач Форума навео је да немачка делегација у Београд стиже и да би добила подршку за учешче у новој фази дијалога Београда и Приштине, која почиње у мају, а која подразумева да у сали буду присутни и представници Берлина и Вашингтона. Према његовим речима, након потписивања тог правно обавезујућег споразума требало би да уследи промена Устава.

– У ставовима Форума полази се од тога да су дијалог и процес нормализације пут који води ка решавању животних проблема грађана Србије и Косова, а тиме и најбоље решење које, у постојећим историјским околностима, омогућује остваривање интереса обе стране – рекао је он.

 


Према речима Јањића, документ Форума уследио је на позив председника Србије Александра Вучића да се сви друштвени чиниоци укључе у унутрашњи дијалог о Косову. Јањић је изразио очекивање да ће се њихови ставови наћи у предлогу решења на коме Вучић ради.

Основи споразума између Србије и Косова, из угла Форума садрже и то да ће уговорне стране развијати добре односе, на принципу немешања у унутрашња питаја, поштоваће бриселске споразуме, спорове ће решавати мирним путем, поступаће под претпоставком да ниједна од страна не може да представља другу у међународним односима, уређиваће животно важна и хуманитарна питања, са акцентом на нестале.

 

Према речима Јањића, споразум подразумева да ће уговорне стране развијати сарадњу између својих општина и заједница, неговаће братимљење општина, олакшавати слободу кретања, поштоваће све заједнице на својој територији.

– Стране уговорнице су сагласне да њихово чланство у УН и другим међународним организацијама не подразумева имплицитно признавање друге стране, а на основу међународног права – рекао је Јањић.