Прочитај ми чланак

Јахјага: Срби да се интегришу и тачка

0

jahjaga

Атифете Јахјага изјавила је данас да потпуна интеграција свих мањина у институционални и друштвени живот Косова „нема алтернативу“, и истакла да за то постоји подршка ЕУ и Сједињених Америчких Држава.

„Одговорност је свих националних заједница које живе на Косову да раде на изградњи државе и друштва, ради боље будућности“, казала је Јахјага у интервјуу за Радио Косова2, програм на босанском језику.

Она је навела да су интеграције у евроатлантске структуре „циљ свих нас“, и додала да ће свака мањинска заједница на Косову путем процеса интеграције очувати своје посебне одлике.

Према њеним речима, у последње време је забележен „значајан напредак“ у интеграцији српске заједнице која живи на Косову. Косовска председница казала је да ће питање обезбеђивања више резервисаних посланичких мандата за представнике мањина у Скупштини Косова бити решено договором политичких партија, и да за то треба
„завршити реформе и пронаћи решења која доприносе унапређењу демократских процеса“.

Јахјага је навела и да је Косово посвећено томе да црногорска и хрватска заједница буду адекватно представљене у Уставу Косова. „Ова два народа, као и све остале заједнице на Косову су, да кажемо, традиционалне заједнице Косова“, казала је она.

 

(Бета)